Tradicionalno branje trave ive na Ivanjdan

Srna
Tradicionalno branje trave ive na Ivanjdan

SREBRENICA - Na području Srebrenice danas je, na Ivanjdan, tradicionalno organizovano branje trave ive na Bijelim vodama, Radavi i Ljeskoviku, gdje se na najvećim staništima ove ljekovite trave okupio veliki broj berača iz Republike Srpske i Srbije.

Berači su bili iz Srebrenice, Bratunca, Bajine Bašte i drugih gradova, a mnogi vjeruju da je trava iva, za koju se u narodu kaže "da od mrtva pravi živa", ako je uberu danas još ljekovitija.

Manifestaciju "Dani branja trave ive" svake godine na Ivanjdan, 7. jula, organizuje Nacionalni park "Drina" Srebrenica.

Vesna Andrić iz Sektora za turizam u Nacionalnom parku "Drina" kaže da je trava iva izrazito ljekovita i da je njena primjena u liječenju široka, a da je najviše ima na području srebreničke opštine.

"Trava iva raste obično uz kamene i planinske masive, najviše je ima na Bijelim vodama, Ljeskoviku, kao i na Sušici. Svake godine organizujemo predavanja o ljekovitom bilju i travi ivi. U narednom periodu važno je da ljude edukujemo na koji način se bere ljekovito bilje, kako bi ponovo raslo na tom području i ostalo za buduće generacije", istakla je Andrićeva.

Radmila Petković iz Srebrenice Više od 20 godina razno ljekobilje bere, za sebe, porodicu i prijatelje.

"Najčešće je koristim za čaj i pravljenje jegera, travarice, jer godišnje napravim najmanje deset litara tog pića, gdje dodajem sve druge ljekovite trave i med", rekla je Petkovićeva.

Direktor Nacionalnog parka Radomir Pavlović rekao je da je cilj ove manifestacije promocija ljekovitog bilja i prirode, te da je danas upriličeno otvaranje još jednog natkrivenog odmorišta, koje će biti na raspolaganju svim ljubiteljima prirode, za odmor i uživanje.

Održana su i takmičenja u obaranju ruke, navlačenju konopca, bacanja kamena s ramena, skoku udalj i ispijanju piva uz učešće nekoliko ekipa, nakon čega je upriličen zajednički ručak, druženje i nagrade za najuspješnije, kao i pokloni za goste.

Pavlović je rekao da je u ponudi ovog parka i čamac sa 20 mjesta, kojim će obogatiti turističku ponudu Nacionalnog parka "Drina" plovidbom po akumulacionom Perućačkom jezeru, a tu su drugi projekti unapređenja rada i razvoja najmlađeg parka u Republici Srpskoj.

"Nedavno smo imali sastanak sa predstavnicima Prirodno-matematičkog fakulteta iz Banjaluke sa kojima ćemo raditi dva značajna projekta, koje je podržao UNDP. Prvi projekat je plan upravljanja, a drugi prostorni plan Parka, za šta ćemo od resornog ministarstva naredne godine dobiti 250.000 KM. To će nam omogućiti da dodatno uređujemo naš park i turističku ponudu, te ostvarimo prihode", objasnio je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana