Tradicionalnim narodnim zborom u Niševićima obilježen Dan ustanka naroda u BiH

Srna
Tradicionalnim narodnim zborom u Niševićima obilježen Dan ustanka naroda u BiH

PRIJEDOR - U Niševićima kod Prijedora danas je održan tradicionalni narodni zbor, kojim su obilježene 83 godine od Dana ustanka naroda u BiH u borbi protiv fašizma.

Okupili su se mještani kako bi odali počast svim stradalima kako u Narodnooslobodilačkoj borbi, tako i u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Služen je parastos i položeni vijenci na spomen-obilježja.

Iz ovog sela tokom Drugog svjetskog rata poginulo je 75 mještana, među kojima je bilo 50 poginulih u jedinicama i 25 civila, koji su stradali u odmazdi ustaških jedinica u ovom i susjednim potkozarskim selima.

Na spomeniku se, pored njihovih imena, nalaze i imena 10 poginulih boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu iz Niševića.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Omarska Željko Romanić izjavio je da se, iako je prošlo mnogo vremena, i danas mještani sjećaju i odaju pomen poginulima u Narodnooslobodilačkom i Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik gradskog SUBNOR-a Veljko Rodić istakao je da se na ovaj način čuvaju ti događaji od zaborava.

-Mi smo danas ovdje u Niševićima, gdje je započeo ustanak i u ovom kraju, a tako njegujemo tradicije Narodnooslobodilačke borbe - rekao je Rodić.

Načelnik gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Ranko Kolar izjavio je da su ovi datumi veoma značajni.

-Jako je bitno i da svake godine ovdje dolazi sve veći broj ljudi, da ne zaboravimo ono što nam se desilo i drago mi je da ovdje vidim i mlade, jer njima ostaje Republika Srpska. Ne želim da se ponovi ono što se desilo i našim precima u NOR-u, a i nama u Odbrambeno-otadžbinskom ratu - rekao je Kolar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana