Tradicionalna hajka na Čemernici okupila čak 1.000 ljudi: Lovci siti, vukovi na broju

Dušan Repija
Tradicionalna hajka na Čemernici okupila čak 1.000 ljudi: Lovci siti, vukovi na broju

BANjALUKA - Vukovi su uspjeli da umaknu hajkačima na Čemernici, ali to ne umanjuje sjajno organizovanu lovno-turističku manifestaciju koja je ove godine okupila gotovo 1.000 lovaca iz Srpske, FBiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije.

Dobro je poznata priča u lovačkim krugovima da se hajke ne organizuju zbog odstrela nego baš zbog onoga što prati izlazak u masovni lov - sklapanja novih prijateljstava te utvrđivanja i obnavljanja postojećih.

U sve se uvjerila i ekipa "Glasa Srpske" koja je u subotu u vedrom raspoloženju ispratila skoro četvorocifren broj lovaca na pogon i čeke, obišla ih tokom "dežurstva" i na kraju dočekala na zbornom mjestu u Aginom Selu. Gost Lovačkog udruženja "Zmijanje" iz Banjaluke prvi put bio je Zahir Skender iz Zenice koji je oduševljen prijemom.

Na platou ispod Čemernice okupilo se i staro i mlado, sve sa istim žarom i željom. Posebno su se sticali još golobradi mladići koji su garant da lovstvo na ovim prostorima ima lijepu budućnost. Vojislav Mitrović i Gavrilo Gavrilović prevalili su put od Bijeljine do Banjaluke kako bi prvi put učestvovali u hajci. Iako su po stažu svježi lovci, može se reći da su veterani jer već desetak godina izlaze u šumu sa očevima, stričevima i prijateljima.

- Prije nekoliko godina položio sam lovački ispit i od tada sam aktivan član LU "Semberija" iz Bijeljine. Do sada nisam imao priliku da učestvujem u ovako masovnom lovu, pa mi je ovo novo iskustvo, koje ću sigurno pamtiti zauvijek. Volio bih da sam bar vidio vuka, ali svi znamo da je to lukava i osjetljiva životinja koja osjeti i najmanji šum, a ne kretanje i priču ovako velike grupe - rekao je Gavrilović.  

Tadija Šugić iz mjesta Dobretići sa rijeke Ugar propustio je samo dvije od 12 hajki koje su organizovane do sada.

Or­ga­ni­za­ci­ja haj­ki je vr­lo kom­plek­sna, na­ro­či­to ka­da vam u go­ste do­đe ovo­li­ki broj lo­va­ca. Ipak, čla­no­vi "Zmi­ja­nja" na če­lu sa pred­sjed­ni­kom Dar­kom Ću­lu­mom ima­ju du­go­go­di­šnje is­ku­stvo i uho­da­nu gru­pu lju­di u ko­joj sva­ko zna svo­je za­dat­ke.

Blagu zabrinutost na licima mogli smo da primijetimo kada su lovci počeli da ulaze u šator u kojem je bilo mjesta za 1.000 ljudi, a pod koji više igla nije mogla da stane.

- Samo ovaj podatak govori da smo još jednom napravili sjajan posao. Raspoloženje među lovcima bilo je vrhunsko. Nažalost, nismo imali sreću da kao prethodnih godina neko od njih odstrijeli vuka, ali nema veze, biće iduće godine... Mnogo značajnije je ovo druženje. To mogu samo lovci i lov - rekao je Ćulum.

I hajka u Milićima bez rezultata

I hajka na vuka u Milićima završena je bez rezultata, ali su je organizatori ocijenili kao uspješnu budući da je učestvovalo oko 350 lovaca iz regije Birač i regiona.

Učesnik u hajci bio je i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, inače predsjednik Lovačkog udruženja "Komić", koje je organizator današnje hajke.

Višković je izjavio Srni da lov i odstrijel nisu jedini razlozi organizovanja lovačkih okupljanja.

- Učesnici su bili iz čitave regije, pa i šire i ovo postaje tradicija koju vrijedi podržati. Naš cilj je da razvijamo lovni turizam, koji mora da postane važna privredna grana Republike Srpske - istakao je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana