Toplane spremne za grijnu sezonu

Marina Čigoja
Toplane spremne za grijnu sezonu

Banjaluka - Toplane u Srpskoj privode kraju pripreme za početak nove grijne sezone, koja počinje 15. oktobra, a u ovim preduzećima ističu da će biti spremni da grijanje puste i ranije ukoliko to vremenske prilike budu zahtijevale.

Cijena grijanja u Istočnom Sarajevu biće niža nego prošle godine, dok u ostalim toplanama sa kojima smo kontaktirali neće biti promjena cijena.

Tako će u Istočnom Sarajevu cijene grijanja stambenog prostora, na šestomjesečnom nivou, biti snižene sa 2,80 na 2,60 KM po metru kvadratnom. Grijanje poslovnih prostora biće jeftinije za 16 feninga i koštaće 5,80 KM, a vaspitno-obrazovnih prostora za 30 feninga i koštaće pet KM po metru kvadratnom na šestomjesečnom nivou.

Direktor preduzeća "Toplane" iz Istočnog Sarajeva Dragan Janković rekao je da je remont postrojenja kod njih u završnoj fazi te da trenutno rade na povećanju snage kotlovnice.

- Završeno je 90 odsto posla. Sve ide po planu i očekujemo da ćemo početi redovno sa grijnom sezonom. Ukoliko bude potrebe, moći ćemo pustiti grijanje i 1. oktobra, ali prije toga nećemo biti u mogućnosti - rekao je Janković.

U banjalučkoj "Toplani" su istakli da privode kraju rekonstrukciju distributivnih i proizvodnih kapaciteta.

- Za to smo ove godine godine izdvojili 3,2 miliona maraka, tako da ćemo do početka nove grijne sezone otkloniti kvarove koje smo uočili u prethodnim sezonama - kazala je portparol "Toplane" Žaklina Mijatović.

Istakla je da će, u slučaju da temperature tri dana uzastopno budu 12 stepeni, sa tendencijom pada, "Toplana" početi sa grijanjem i ranije, ali ne prije 1. oktobra.

- Cijena grijanja za sada ostaje ista i ona za stambene potrošače kod kojih se obračun vrši po metru kvadratnom iznosi 1,65 KM, dok stambeni potrošači koji imaju ugrađen kalorimetar plaćaju 133 KM po megavat-času. Poslovni potrošači plaćaju 199 KM po megavat-času - kazala je ona.

Direktor "Toplane" u Prijedoru Ljiljana Despotović rekla je da se i kod njih radi na pripremi nove grijne sezone, a da promjena cijena u ovoj godini neće biti.

- Remont je urađen, trenutno se puni vrelovod. Ukoliko vremenske prilike to budu zahtijevale, pustićemo grijanje i ranije. Tako smo radili i ranijih godina kada je bilo potrebe i nema razloga da tako ne bude i ove - rekla je Despotovićeva.

Naplata

Većina toplana ima problema sa naplatom dugovanja, a samo banjalučka "Toplana" od potrošača potražuje oko 31 milion maraka, a stepen naplate posljednjih godina kreće se oko 85 odsto.

Ljiljana Despotović je istakla da prijedorska "Toplana" ima velikih problema zbog dugova, koji trenutno iznose oko pet miliona KM. Direktor "Toplana" u Istočnom Sarajevu Dragan Janković rekao je da je naplata od građana zadovoljavajuća i da iznosi više od 80 odsto, dok je kod budžetskih korisnika nešto slabija i kreće se oko 70 odsto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana