Tomaš: Zaustaviti prodaju i istražiti nelegalno knjiženje zemljišta

Srna
Tomaš: Zaustaviti prodaju i istražiti nelegalno knjiženje zemljišta

PRNjAVOR - Opština Prnjavor i Pravobranilaštvo Republike Srpske zatražili su od nadležnih institucija da se obustavi postupak prodaje imovine lokalnog Akcionarskog društva (AD) "Ribnjak", koje je u stečajnom postupku, jer je utvrđeno da je 860 hektara poljoprivrednog zemljišta na kojem se nalaze ribnjaci, a na koje zakonsko pravo polaže opština, nelegalno uknjiženo u vlasništvo ovog društva, rekao je načelnik ove opštine Darko Tomaš.

Tomaš je podsjetio da je nad "Ribnjakom" 12. juna prošle godine otvoren stečajni postupak, nakon čega su Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Pravobranilaštvo Republike Srpske došli do saznanja da su svi objekti još 2010. godine uknjiženi po pravu raspolaganja i vlasništvu na AD "Ribnjak", o čemu Zemljišno-knjižni ured Suda u Prnjavoru nije obavijestio Pravobranilaštvo i opštinu.

 "Opština Prnjavor je izjavila žalbu na ovakvo rješenje, a Pravobranilaštvo je podnijelo i brisovnu tužbu, odnosno da se nezakoniti upis izbriše jer je stečajni upravnik Ribnjaka donio odluku o prodaji imovine u koju spada i zemljište koje mi smatramo da je nezakonito uknjiženo na akcionarsko društvo" , rekao je Tomaš.

On je napomenuo da je 19. februara održana prva licitacija, a da je druga zakazana za 26. mart.

Procijenjena vrijednost kapitala AD "Ribnjak" je oko 10,5 miliona KM. "Prva licitacija je mogla proći za oko 5,2 miliona KM, a druga sada može i za oko 3,5 miliona.

Napominjem da je 860 hektara zemljišta čija je najmanja vrijednost 8,6 miliona KM nelegalno upisano na Ribnjak. Apelujemo na ljude uključene u stečajni postupak da se prodaja imovine obustavi dok se ne riješe postupci pred sudom koje je pokrenulo Pravobranilaštvo Srpske", rekao je Tomaš novinarima.

Tomaš je o saznanjima o nelegalnoj prodaji zemljišta upoznao Skupštinu opštine Prnjavor, na čijem su zasjedanju usvojeni zaključci da se od svih aktera stečajnog postupka zatraži obustava prodaje dok se ne provjere činjenice nezakonitog upisa zemljišta i da se hitno zatraži od nadležnih istražnih organa da ispitaju kako je došlo do toga i sankcionišu odgovorna lica.

On je istakao da su na sličan način u poslijeratnom periodu uništena sva preduzeća u Prnjavoru.

"Jasno smo rekli da do toga neće doći u Ribnjaku, nećemo dozvoliti da se ponovi način kako su uništena sva ostala preduzeća. Poljoprivredno zemljište je po zakonu izuzeto iz privatizacije i ono mora ostati u rukama države, odnosno opštine", rekao je Tomaš.

On je podsjetio na pozitivan primjer u kojem je Vlada Republike Srpske zemljište koje je bilo uknjiženo na preduzeće "Ratar" prepisala na Republiku Srpsku i najveći dio zemljišta potom prenijela opštini Prnjavor koja je formirajući na toj parceli Poslovnu zonu Vijaka stvorila pretpostavke za razvoj u narednih 50 godina.

Zaključke sa današnje sjednice Skupštine opštine podržao je i Klub odbornika opozicionog SDS-a.

Šef ovog kluba Milan Petrović kaže da u ovoj stranci smatraju da sve što se radi na području opštine treba biti u skladu sa zakonom, a nelegalne radnje sankcionisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana