Tkanje odmor za Stefana Vulića poslije školskih obaveza

Ljiljana Aleksić
Tkanje odmor za Stefana Vulića poslije školskih obaveza

Bijeljina - Misija Udruženja žena "Beli anđeo" iz Dvorova kod Bijeljine da sačuva tradiciju od zaborava sve više dobija na značaju, jer su zainteresovali mlade za izradu rukotvorina i njegovanje običaja.

Među njima je i učenik bijeljinske Poljoprivredno-medicinske škole Stefan Vulić (17) koji vješto oblikuje materijale na tkačkom razboju.

- Tkam na razboju ili stanu kako to naši stariji nazivaju. Izrađujem pojaseve za narodne nošnje, suvenire, takozvane krpare i ćilime. Naučio sam i da tkam torbice za folklor, pregače, platno za košulje... Prvi put sam počeo da radim na malom ramu, a vremenom kako sam sticao rutinu, prešao sam na veliki razboj - priča ovaj vrijedni mladić.

Ljubav prema tkanju, koje je zavolio od malih nogu, prenijela mu je njegova baka. Kaže da je svjestan da to nije posao omiljen u današnjem društvu i da su mladi danas uglavnom okrenuti modernoj tehnologiji, ali ga drugovi podržavaju, što mu puno znači.

- Jedni su tražili da im napravim neki suvenir, a drugi su se zainteresovali da dođu i da vide kako tkam. Uglavnom i njima je to zanimljivo - kaže Stefan.

Dodaje da mu tkanje mnogo pomaže kako bi se opustio i odmorio od školskih obaveza i učenja.

- U tkanju istinski uživam. Kada mi na pamet padnu neke ideje za izradu rukotvorina, često ih zapišem, pa mi je poslije lakše da ih realizujem - rekao je ovaj vrijedni mladić.

Čuvanje srpske kulture, tradicije i starih zanata, ovako se u nekoliko riječi može opisati suština onoga na čemu rade članovi Udruženja "Beli anđeo". Kroz niz aktivnosti predstavili su Semberiju na najbolji način, i to ne samo u okruženju, nego i u Evropi. Mogu se pohvaliti učešćem na brojnim manifestacijama koje za cilj imaju njegovanje starih običaja. Predsjednica Udruženja Radinka Todić prisjeća se kako je sve počelo.

- Odlučili smo da sačuvamo i oživimo stare zanate, tradiciju i kulturu, pa smo se udružile. Sada imamo članove od 17 do 80 godina, što potvrđuje da smo napravili spoj mladosti i tradicije - kaže Todićeva.

Prema njenim riječima jedan od najvećih uspjeha je to što su uspjeli da zainteresuju i mlade za očuvanje tradicije, da im dočaraju ljepote običaja i kako se nekada živjelo. Dodaje da su žene ranije ispoljavale više kreativnosti prilikom izrade rukotvorina, te da im današnji način života koji podrazumijeva brz tempo, to u znatnoj mjeri to onemogućava.

- Želimo da naša omladina danas vidi kako se nekada radilo uglavnom uz pomoć lampe i fenjera, jer struju nismo imali. Družili smo se i sve stvarali svojim rukama. To što nismo imali kompjutere i internet imalo je svoju čar jer smo bili oslonjeni jedni na druge - kaže Todićeva.

Na mlade čuvare tradicije ponosna je i Mitra Tanić koja kaže da je svaki ručni rad kvalitetniji od industrijskog, jer je u njemu "utkana" i ljubav.

- Heklam od svoje petnaeste godine. Nikada nisam prekinula da radim. Što sam naučila u mladosti radim i danas. Ne bavim se prodajem, radim za svoje potrebe i dušu - kaže ona.

Prelo u Austriji

Članice Udruženja "Beli anđeo" organizovale su u Austriji prvo Srpsko prelo pod motom "Oživimo običaje i stare zanate". To je bio Festival kulturnih raznolikosti, a "Beli anđeo" je imao veoma zapažen nastup. Radinka Todić kaže da ovo Udruženje u Bijeljini organizuje "Sembersko sijelo".

- Gdje god da se pojavimo nailazimo na oduševljenje. Kažu da smo ambasadori Semberije u turizmu, jer promovišemo rukotvorine, zanate i tradicionalna jela iz ovog kraja - navodi ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana