Titov kum zapjevao „Od Vardara pa do Triglava“

Dejan Jovičić
Titov kum zapjevao „Od Vardara pa do Triglava“

Srbac - Crvena marama i plava kapa sa petokrakom bili su neizostavni dio proslave Dana Republike, koji se 29. novembra obilježavao širom bivše Jugoslavije, a danas ga se samo sa sjetom prisjećaju starije generacije.

Simboli prošlog vremena ipak nisu zaboravljeni u domaćinstvu Rade i Slavice Vujić u Sitnešima kod Srpca koji po tradiciji svake godine proslavljaju nekada najveći praznik SFRJ.

U goste im je ove godine stigao veliki jugonostalgičar Ahmet Sarač (68) iz Gradiške, koji se ponosi činjenicom da je kao 11. dijete u porodici bio Titovo kumče.

- Po tadašnjim običajima, Tito mi je bio kum, a ja njegov pionir i vojnik. Stizali su mi mnogi darovi iz Belog dvora što nikada neću zaboraviti. Kada na glavu stavim titovku i maramu oko vrata, vrate mi se sjećanja u prošlost kada je sve bilo veselije i puno života - kaže Sarač.

Danas prima penziju od samo 36 maraka pa ga, kako kaže, u životu održavaju samo njegova harmonika, voćnjak i ribarenje na Savi.

Domaćin Rade Vujić (43) sa ponosom pokazuje zastavu trobojku bivše Jugoslavije, koja se nalazi na jarbolu ispred njegove kuće. Podignuta je 25. maja prošle godine, kada je zajedno sa mještanima proslavio nekadašnji praznik Dan mladosti.

- Dolaze mnogi i gledaju zastavu, čude se i slikaju ispred nje. Dobio sam je neraspakovanu od jednog prijatelja iz Srpca i na njoj je bila cijena 26.870 dinara iz sedamdesetih godina prošlog vijeka. Volim da je vidim kako se vijori, jer me podsjeća na djetinjstvo kada su se praznici proslavljali sa većom radošću i iščekivanjem - kaže Vujić.

On naglašava da proslavom nekadašnjeg praznika ne želi nikoga da provocira, jer ljude ne dijeli po stranačkom, vjerskom i nacionalnom ključu već po ljudstvu i karakteru.

- Kada čujem pjesmu „Od Vardara pa do Triglava“, koju sam nekada i sam pjevao u horu, obuzme me milina - ističe Rade.

Zbog toga je na proslavu pozvao folkloraše iz Udruženja „Motajički vuk“ iz Sitneša koji su u njegovom dvorištu odigrali kozaračko kolo.

Svečanosti su prisustvovali i članovi opštinskog odbora SUBNOR-a koji njeguju tekovine Narodnooslobodilačkog rata u srbačkoj opštini. Predsjednik SUBNOR-a Branko Pivašević kaže da je razumljivo to što narod Sitneša ima osjećaj za njegovanje tradicija NOR-a, jer su u to vrijeme bili opredijeljeni za borbu protiv fašizma.

- Oni su dali najveći broj boraca u opštini Srbac, imali su najviše žrtava, a ostaće upamćeni i po prazniku Svetog Jovana 1943. godine, kada je oko 100 mještana Sitneša pristupilo Prvoj proleterskoj brigadi i prošlo ratišta na Sutjesci i Neretvi - rekao je Pivašević.

Za sve goste pripremljena je bogata trpeza, na kojoj se našlo za svakoga ponešto, od jagnjetine i piletine do prženog šarana, a rastali su se uz obećanje da se vide iduće godine na istom mjestu.

Mjesna zajednica

Domaćin proslave Rade Vujić nedavno je izabran za predsjednika Savjeta mjesne zajednice Sitneši koja broji oko 900 stanovnika.

Zajedno sa novoizabranim članovima savjeta uključio se u rješavanje brojnih infrastrukturnih problema u selu, pa je tako proteklih mjeseci aktivno rađena sanacija društvenog doma, a planiraju i adaptaciju izletišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana