Tinejdžerka iz Novog Grada ide na svjetsko takmičenje u kineskom jeziku

Srna
Tinejdžerka iz Novog Grada ide na svjetsko takmičenje u kineskom jeziku

NOVI GRAD - Sedamnaestogodišnja Magdalena Mijatović iz Novog Grada plasirala se na svjetsko takmičenje u poznavanju kineskog jezika koje će biti održano krajem oktobra u Pekingu i Tjencinu.

Mijatovićeva u četvrtak, 22. avgusta, putuje za Kinu na desetodnevne pripreme u Tjencinu. Putuje sama, ali će na takmičenju sa njom biti majka.

Ona je izjavila Srni da je kao osmogodišnjakinja sa porodicom bila na putovanju u Kinu, te da su im se tada dopali ova zemlja i kultura, a kada je napunila 12 godina sa tetkom je upisala kurs kineskog jezika na Konfucijevom institutu u Banjaluci i bile su prva generacija polaznika.

"Bila sam među najmlađim polaznicima, međutim, to mi nije smetalo i bilo mi je jako ineteresantno", rekla je Mijatovićeva.

Ona je navela da kineski jezik uči pet godina, kao i da je položila četiri od šest nivoa.

"Drugačiji su pismo, gramatika, nema padeža ni glagolskih vremena, drugačiji je redoslijed riječi u rečenici. U suštini, nije toliko teško koliko se čini", ispričala je Mijatovićeva.

Mijatovićeva, koja je završila drugi razred Gimnazije "Petar Kočić", rekla je da u školi uči engleski i njemački jezik, te da kineski nema priliku da govori van učionice, ali da mnogo čita i piše.

"Vjerujem da budućnost postoji u kineskom jeziku. Zato ga učim, zbog svog zadovoljstva, ali i zbog budućnosti", istakla je ona.

Ova sedamnaestogodišnjakinja pobijedila je na takmičenju u kineskom jeziku organizovanom za BiH, koje se sastojalo od tri dijela.

"Prvi dio odnosio se na pitanja o kineskoj kulturi, u drugom dijelu je trebalo da predstavimo svoj talent, a u trećem da govorimo o sebi", pojasnila je ona.

U takmičarkom dijelu predstavljanja talenta, Mijatovićeva je izabrala lutkarsku predstavu. Bila je učiteljica koja je lutkama održala predavanje o kineskom jeziku i kulturi, a u vezi sa kineskom književnošću.

Mijatovićeva voli i ručne radove - pletenje i vez, čemu ju je naučila baka.

"Bila sam mala i kao i svakom djetetu brzo mi je dosadilo. Kasnije sam u igrici vidjela lijepe pletene rukavice i htjela sam da ih napravim. Sad što više radim, otkrivam nove načine", rekla je ona.

Magdalena Mijatović bila je učenik generacije i vukovac, a i u srednjoškolskom obrazovanju je odlična. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana