Teslini patenti sa Rtnja učiniće svijet boljim

Anita Janković
Teslini patenti sa Rtnja učiniće svijet boljim

Moskva - Naučno naselje sa Teslinim tornjem, čija gradnja u podnožju planine Rtanj u Srbiji treba da počne u roku od godinu, doprineće stvaranju nove civilizacije, kaže za "Glas Srpske" osnivač i predsjednik Međunarodnog centra za istraživanje nasleđa Nikole Tesle Milka Kresoja.

Toranj, koji će biti podignut na Rtnju, trebalo bi da bude nalik onom na Long Ajlendu. Projekat je djelo srpsko-ruske saradnje, a njegove tehničke karakteristike su strogo čuvana tajna. Naučnici sa moskovskog Instituta za fiziku i tehnologiju vjeruju da Teslin najambiciozniji projekat, bežični prenos energije, može da postane stvarnost.

- To je prodor u budućnost koji će promeniti raspodelu moći i geopolitičku kartu sveta. Za sada jedino mogu da otkrijem da će toranj graditi i finansirati Rusi i da gradnja kreće u narednih godinu - kazala je Kresoja koja već 26 godina živi u Rusiji i djeluje u krugu tamošnjih naučnika.

U Rusiji je, kaže, zavladala "teslamanija", a Rusi su otišli najdalje u istraživanju patenata vodećeg srpskog i jednog od najvećih planetarnih naučnika.

- Nije to slučajno. Tesla je mnogo voleo Rusiju i govorio: "Rusija je zemlja genija i svetu će još pokazati na šta je sve sposobna". O Americi je pričao da je "to zemlja, koja vam sve da, a onda sve to uzme nazad", i često se pitao: "Da li je ceo svet stvoren zarad Amerike ili treba da bude obrnuto?" - priča veliki poznavalac Teslinog lika i djela.

Kresoja je precizirala da je u podnožju Rtnja lani otkupljeno pet hektara zemljišta i da je ta lokacija izabrana jer ova planina zbog svog oblika piramide ima najveći prirodni pojačivač, što će poboljšati efekat.

- Primena Tesline tehnologije kroz toranj doneće okean jeftine, ekološki čiste energije, što će pomoći stvaranju svemoguće civilizacije. Primenom Teslinih patenata ratovi bi prestali, jer se i danas vode zbog energetskih izvora. Ne bi bilo nestašice električne energije, a siromaštvo i glad bi bili iskorenjeni. Civilizacija bi napravila skok od nekoliko vekova - tvrdi Kresoja i dodaje da je srpski genije bio svjestan ograničenja prirodnih resursa, zbog čega je radio na idejama koje bi zaustavile njihovu nekontrolisanu upotrebu.

Kresoja kaže da još nije uspostavila saradnju sa naučnicima iz RS i poziva sve koji imaju prijedloge da joj se jave.

- Živimo u vremenu velikih promena, na kraju jednog i početku drugog vremena, koje će doprineti razvoju nove, svetske epohe i moćne evolucije čovečanstva. Bez Tesle teško se može razumeti put u drugo vreme. Iako mi u Centru istražujemo njegovu ličnost, on je i dalje najveća zagonetka, ne samo ovog veka već mnogo šireg vremena - kaže Kresoja.

Centar na čijem je čelu planira da izgradi Teslin toranj i u Beogradu po kojem bi srpska prestonica postala prepoznatljiva baš kao Pariz po Ajfelovom. Žena koju zovu Teslinim anđelom na zemlji ističe da ne zarađuje na imenu slavnog naučnika i stroga je u stavu da je nedopustiva komercijalizacija Tesle.

- Boravila sam 2012. godine deset dana u sobi 3.327 hotela "Njujorker" gde je Tesla stanovao. Potresno je bilo ući u prostoriju gde je on živeo i umro, ali ta soba još odiše njegovom energijom. U njoj sam sanjala čudne snove kroz koje sam dobila određene zadatke koje treba da uradim - ispričala je Kresoja i dodala da je od tada svoj život posvetila ispunjenju tih snova.

Zakoni prirode

Milka Kresoja ističe da je Nikoli Tesli znanje zakona prirode, koje savremena nauka još nije spoznala, omogućilo postavljanje ciljeva za gradnju svog tornja.

- Tesla je jedini naučnik koji je dobio te sposobnosti i mogućnosti da podari čovečanstvu besplatnu energiju gradnjom pet tornjeva. Teslin plan o transkontinentalnom prenosu energije nije utopija - kaže Kresoja.

Tesla nikad potrebniji

Predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Vladimir Kostić otvorio je juče u Beogradu naučni skup "Tesla za sva vremena" u okviru obilježavanja 160 godina od rođenja velikog naučnika istakavši da je Nikola Tesla dio našeg kolektivnog nesvjesnog.

- Tesla nam je potrebniji nego ikada. Mi se danas poklanjamo pred čovekom koji je postao fenomen, više od pronalazača, više od našeg zemljaka i rodoljuba, više od čoveka koji je otisnuvši se u svet, zapravo pronašao svoju liniju, ne zaboravljajući korene koji će nekom drugom bratu biti spaljeni i uništeni - naglasio je Kostić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana