Tek rijetki poljoprivrednici u Srpskoj osigurali proizvodnju: Zadovoljni podsticajima, nezadovoljni polisama

Milijana Latinović
Tek rijetki poljoprivrednici u Srpskoj osigurali proizvodnju: Zadovoljni podsticajima, nezadovoljni polisama

BANjALUKA - Poljoprivredna proizvodnja pod vedrim nebom je lutrija, saglasni su proizvođači u Srpskoj, ali uprkos tome, tek rijetki osiguravaju njive pod povrtarskim i voćarskim kulturama, jer kako kažu, teško pronalaze zajednički jezik sa osiguravačima.

Da je mali broj onih koji osiguravaju primarnu poljoprivrednu proizvodnju pokazuju i podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, prema kojima je lani po osnovu premije osiguranja za svega 137 proizvođača isplaćeno 391.155 maraka. Godinu ranije, za 152 proizvođača isplaćeno je 466.010 maraka, dok je 2019. godine 261.705 KM isplaćeno za 119 proizvođača.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je za “Glas Srpske” da je osiguranje neminovnost i budućnost proizvodnje.

- Međutim, poljoprivrednici nisu uvijek baš zadovoljni onim što osiguravajuća društva nude i dok svako u tome gleda svoju računicu, mali broj parcela je zaštićen. Smatram da bi trebalo da bude drugačije, a posebno imajući u vidu da resorno ministarstvo subvencionira osiguranje proizvodnje - rekao je Marinković, dodavši da on nema velikih površina pa zato nije osigurao proizvodnju, ali da razmišlja o tome. Imajući u vidu ćudljivost prirode, dodao je, u narednim godinama potreba za osiguranjem proizvodnje biće sve veća.

Poljoprivrednik Boro Topolović iz Gradiške ističe da je imao različita iskustva sa pojedinim osiguravačima, ali da je veoma zadovoljan od kada je pronašao osiguravajuću kuću po svojoj mjeri.

- Uzgajam pšenicu, krompir, lubenice, luk i kupus sve na oko 35 hektara i sve je osigurano već nekih pet godina. Imajući u vidu da dio daje ministarstvo, dio opština, gotovo da i nemam troškova za polisu koja nudi osiguranje u slučaju leda, požara i poplave - rekao je Topolović. Dvije godine je imao štetu od leda, a da nije, kako kaže, osigurao proizvodnju bio bi u debelom minusu.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo kaže da su mišljenja povrtara podijeljena.

- Podrška ministarstva je za pohvalu, ali sa osiguravajućim kućama teško pronalazimo zajednički jezik - rekao je Mastalo.

Voćnjaci širom Srpske često su na udaru proljećnih mrazeva koji oberu dobar dio roda, međutim predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović ističe da voćari radije nabavljaju protivgradne mreže nego što plaćaju polise osiguranja.

- Osiguravali smo, ali nismo bili zadovoljni, jer kad nakon neke nepogode ostane nešto malo roda lošeg kvaliteta, uglavnom ne prođemo dobro. Samo kad je šteta 100 odsto isplati se. Osiguravači nerado osiguravaju od mraza i leda, a nama je to baš potrebno - rekao je Dojčinović.

Pravilnik

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS navode da pravo na sufinansiranje premije osiguranja primarne proizvodnje imaju poljoprivrednici koji osiguraju proizvodnju za tekuću godinu. To pravo ostvaruju za stočarsku, voćarsko-vinogradarsku, povrtarsku i ratarsku proizvodnju.

- Korisnici ostvaruju pravo na podsticaj na osnovu zahtjeva koji podnose Agenciji za agrarna plaćanja i uz koji prilažu polisu osiguranja za tekuću godinu i dokaz o izvršenoj uplati. Visina podsticajnih sredstava isplaćuje se u iznosu do 50 odsto iznosa osiguranja i ne može biti veća od 25.000 KM po korisniku - pojasnili su u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana