Tegeltija: Uspjeh Srebrenice važan za cijelo društvo u BiH

Srna
Tegeltija: Uspjeh Srebrenice važan za cijelo društvo u BiH

SREBRENICA - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Srebrenici da je uspjeh ove lokalne zajednice važan za cijelo društvo u BiH.

Tegeltija, koji u posjeti Srebrenici boravi zajedno sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašom Košarcem, poručio je da je BiH uspješna onoliko koliko su uspješne njene lokalne zajednice, poput Srebrenice, koja je specifična opština.

“Srebrenici trebaju nova radna mjesta, kao i rješavanje određenih infrastrukturnih problema koji decenijama muče ovu lokalnu zajednicu. O tome smo razgovarali sa načelnikom - kako pomoći Srebrenici u njenim nastojanjima”, rekao je Tegeltija novinarima nakon sastanka sa načelnikom ove opštine Mladenom Grujičićem.

Predsjedavajući Savjeta ministara je dodao da je na sastanku razgovarano o rješavanju problema putne infrastrukture, s obzirom da je to ujedno i rješavanje pitanja povezivanja sa Srbijom, te podršci projektima razvoja kulture i sporta u ovoj lokalnoj zajednici, kao i pomoći izbjeglim i raseljenim licima.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je danas u Srebrenicu došao zajedno sa predsjedavajućim Savjeta ministara i jasnom porukom da žele da isprave grešku prethodnog saziva Savjeta ministara.

“Sadašnji saziv želi da radi sa opštinskom strukturom da se stvore što bolji uslovi za život u Srebrenici. Želimo da radimo za svakog čovjeka u Srebrenici i da sa načelnikom i njegovom administracijom afirmišemo projekte koji su značajni za ovu opštinu”, rekao je Košarac.

On je naveo da je politika ovog saziva Savjeta ministara očuvanje svakog radnog mjesta i jačanje privrede, podsjetivši da su Srebrenica i Bratunac opštine koje su poznate po malinarstvu.

“U tom kontekstu treba postaviti pitanje prekategorizacije graničnog prelaza u Skelanima na način da se pruži podrška izvozno orijentisanim kompanijama”, istakao je Košarac.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je da su predstavnici opštine upoznali Tegeltiju i Košarca o projektima u ovoj lokalnoj zejdnici, planovima za budući razvoj, ali i činjenici da prethodni saziv Savjeta ministara nije isplatio sva sredstva koja je obećao 2015. godine na Investiciono-razvojnoj konferenciji održanoj u Srebrenici.

“Od obećanih dva miliona KM uplaćeno je 500.000, odnosno ostalo je milion i po da se realizuje od Savjeta ministara, i ova posjeta je išla u pravcu rješavanja tog pitanja”, rekao je Grujičić, podsjetivši da su i Vlada Srbije i Vlada Republike Srpske ispoštovale svoja obećanja sa te konferencije u Srebrenici.

Grujičić je zahvalio Tegeltiji koji je, kako je napomenuo, od dana imenovanja na poziciju predsjedavajućeg Savjeta ministara izrazio spremnost da pomogne u rješavanja ovog pitanja.

On je dodao da su potrebe ove opštine i projekti koje treba raditi usaglašeni između predstavnika srpske i bošnjačke zajednice u Srebrenici, te da će se realizovati po prioritetoma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana