Tamindžija: Srpska kulturna baština Hercegovine riznica pisane riječi, u izazovima novih medija

Srna
Tamindžija: Srpska kulturna baština Hercegovine riznica pisane riječi, u izazovima novih medija

BILEĆA - Srpska kulturna baština Hercegovine je riznica za objavljivanje knjiga iz slavne srpske istorije i tradicije, uprkos izazovima interneta i novih medija koji potiskuju knjigu u drugi plan, izjavio je Srni predsjednik Društva za očuvanje baštine /DOB/ Radoslav Tamindžija.

Tamindžija je, povodom 20 godina postojanja tog društva, koje je objavilo mnogo naslova iz kulturne baštine i književnosti, rekao je da je svetosavska Hercegovina uvijek bila riznica živog i zdravog jezika i inspiracija za nastanak kvalitetnih knjiga.

Siguran je, kaže, da će u toj oblasti biti objavljeno još mnogo knjiga, monografija, video zapisa, projekcija koje će doprinijeti jačanju srpskog nacionalnog identiteta i obrazovanju mladih, te boljoj promociji turističkih potencijala ovih prostora.

Tamindžija je ponovio da, uprkos izazovima novih medija, još živi vjera u knjigu, za koju je rekao da je “najveći od svih svjetova, koje je čovjek stvorio sopstvenim duhom”. “A naš narod, kao da je vezao svoju sudbinu za sudbinu knjige, vjere i kulture”, ocijenio je Tamindžija.

On je ukazao na to da bi stvaraoci iz Hercegovine, jedinstvenim kulturnim nastupom na tržištima u regionu i šire, mogli uspješnije predstaviti ovdašnju kulturu i baštinu na različitim svetkovinama pisane riječi i stvaralačkim smotrama.

Društvo DOB, osnovano je u Gacku 2001. godine, objavljivanjem knjige “Borba za slobodu” Alekse Tepavčevića iz tog grada, kao “jedinog hajduka koji je napisao memoare.”

Neki od značajnih naslova u njihovom izdanju su “Istorija srpske pravoslavne crkve” arhimandrita Nićifora Dučića, monografija Hilandara, Zapisi o Crnoj Gori, staroj Hercegovini i Srbiji.

Tokom dvije decenije rada sakupili su i objavili sve antropogeografske studije o staroj Hercegovini, autora Obrena Kozića Đurića, Milenka Filipovića, Ljuba Mićevića i Jevta Dedijera, kao i kompletan književni rad Alekse Šantića.

Objavili su i Monografiju srpskih pravoslavnih manastira u BiH, “Najskuplju i najvažniju srpsku reč” Matije Bećkovića, knjigu “O Bogu i o ljudima” Svetog vladike Nikolaja, te fotomonografiju “Put Svetog Vasilija Ostroškog” na srpskom, ruskom i engleskom jeziku i fotomonografije o Trebinju i Bileći, Besjede srpskog jezika, Riznice srpskog pjesništva.

DOB podsjeća da su svoja izdanja predstavljali u Beogradu, Novom Sadu, Banjaluci, Sarajevu, Velikoj Hoči kod Prizrena, Kosovskoj Mitrovici, širom Hercegovine i na sajmovima knjiga u Srbiji i okruženju.

Zahvalili su svima koji su ih podržavali na tom putu i izrazili sigurnost da će i ubuduće planove zajedno uspješno realizovati, uprkos izazovima sa kojima se suočavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana