Talenti iz RS redovni gosti u Petnici

Milijana Latinović
Talenti iz RS redovni gosti u Petnici

Banjaluka - Istraživačka stanica "Petnica" kod Valjeva ugostiće ove godine 20 učenika iz RS, koji su zbog izuzetnih rezultata i talenta pozvani da znanje usavrše u srcu Srbije.

Matematika, hemija, fizika, istorija i elektronika samo su neke od oblasti u kojima će talenti iz RS "brusiti" znanje stečeno tokom redovnog školovanja.

Rukovodilac programa u "Petnici" Nikola Božić ističe da je od oko 2.000 polaznika, njih 20 odsto iz Srbije.

- Osim srednjoškolaca iz Srbije, u "Petnici" uče i đaci iz cele BiH i RS, zatim Slovenije, Crne Gore i Makedonije. Zbog talenta koji poseduju, ispunjavaju kriterijume da tokom godine ovde usavrše svoja znanja - rekao je Božić.

Dodao je da je poenta njihovog boravka u "Petnici" da nauče kako da budu kritični prema sebi i drugima i da postignu dobre rezultate u tome što rade.

Iz oblasti istorije ove godine u Istraživačku stanicu ide samo jedan učenik iz RS, gimnazijalac iz Broda Igor Radovanović. On je zbog upornosti, rada i želje za sticanjem novih znanja pokazao izuzetan talenat u oblasti istorije i pozvan po drugi put u "Petnicu".

Radovanović put ka uspjehu krči velikim znanjem i odličnim rezultatima koje postiže kao učenik prvog razreda gimnazije u Srednjoškolskom centru "Nikola Tesla" u Brodu.

Proučavajući neuspjeh osnovnoškolskog sistema obrazovanja u Kraljevini Jugoslaviji, on je svoj talenat i ljubav prema nauci pokazao već tokom prvog boravka u "Petnici", u martu ove godine. Tada je njegov istraživački rad visoko ocijenjen.

- Ponovo sam pozvan da učestvujem u istraživačkom projektu "Lokalna istorija" i veoma se radujem tome - rekao je on.

Cilj mu je da po završetku ovog projekta napiše knjigu o istoriji Broda.

- Rad u "Petnici" zahtijeva mnogo strpljenja, napora, ali ljubav prema istoriji kao nauci prevazišla je sve teškoće - rekao je Radovanović sumirajući utiske o "Petnici", dodavši da planira školovanje nastaviti u oblasti genetičkog inženjeringa.

Načelnik Broda Ilija Jovičić uručio je Radovanoviću 500 maraka kao pomoć pri boravku u Valjevu.

Talenti u 2015. godini

Prošle godine u "Petnici" su boravili učenici iz RS: Teodora Malešević i Igor Vidović iz oblasti biohemije, Vida Davidović iz oblasti istorije, zatim Đurđica Dragišić iz oblasti fizike i Mihajlo Proš i Pavle Pendo iz oblasti fizike i elektronike. Dragana Bajkanović je učestvovala u oblasti biohemije, Marija Ćurić tehnike, Petar Samardžić iz matematike, a Igor Šikuljak iz računovodstva. Hristina Šuknjaja se usavršavala u oblasti unija lijepog i funkcionalnog, a Jelena Radmilović - um, jezik i kultura.

 

*"Petnica" je osnovana 1982. godine na inicijativu grupe mladih istraživača, nastavnika i studenata, nezadovoljnih tadašnjim sistemom obrazovanja

*Do sada je kroz ovu istraživačku stanicu, gdje programe pripremaju stručnjaci iz 150 instituta, prošlo više od 50.000 đaka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana