Talenat za glumu i recitaciju usađen u genima Prnjavorčanke Lane Zec

Dejan Jovičić
Talenat za glumu i recitaciju usađen u genima Prnjavorčanke Lane Zec

PRNjAVOR - Gimnazijalka Lana Zec iz Prnjavora još od prvih školskih dana gaji ljubav prema knjizi, što joj je otvorilo vrata ka svijetu glume i prvoj autorskoj predstavi koju potpisuje kao reditelj, iako ima svega 16 godina.

 Već dvije godine je član Dramske scene Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”, gdje je debitovala u predstavi “Prvi dejt” u režiji Brankice Radonjić, a njen talenat je brzo primijećen.

- Prijavila sam se lani na festival autorske poetike “Tako to mi”, zajedno sa još dvoje kolega iz pozorišta. Napisali smo dramske tekstove, režirali predstave i predstavili pred publikom i stručnim žirijem minijature do 15 minuta, a moj autorski rad “I ne bi predstava” proglašen je za najbolji. Od tog trenutka počinje rad na tekstu, da bi predstava postala cjelovečernja - kaže Lana.

Dodaje da je predstava još od prvog izvođenja pobrala pozitivne kritike i do sada je izvođena pet puta, od čega na dva festivala, gdje je osvojila brojne nagrade. Na Internacionalnom festivalu amaterskog teatra u Laktašima Lana je nagrađena za dramski predložak, a na Festivalu Srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH u Konjicu za najbolji tekst, dok je njen kolega Vuk Karanović dobio nagradu za glumačko ostvarenje.

- Riječ je o “predstavi u predstavi”, jer u njoj glumci dolaze na probu, pripremaju scenu i kostime, a zatim ulazi rediteljka i počinje izvođenje. Inspiracija za tekst bio je roman “Mali princ”, a radnja zapravo govori o položaju umjetnika u društvu koji nije baš sjajan. Oni ostaju zarobljeni u “kutiji”, izolovani i usamljeni u ideji da mijenjaju svijet na bolje, a neki tu cijenu plate i životom, ali ta ljubav prema umjetnosti i pored svega ostaje vječno - kaže Lana.

Pored profesorice Brankice Radonjić, zasluge za ostvaren uspjeh, kaže mlada Pnjavorčanka, idu i dramaturgu Siniši Tešanoviću i ekipi od osam mladih glumaca.

U slobodnom vremenu Lana se najčešće okreće knjigama, a najdraži pisac joj je Laza Kostić. Još od djetinjstva voli da čita poeziju, a sve više joj se dopadaju i dramska djela.

Dok je pohađala Osnovnu školu “Branko Ćopić” u Prnjavoru proglašena je za učenicu koja je pročitala najviše knjiga, a okušala se i na regionalnom takmičenju u recitovanju, gdje je osvojila prvo, dok joj je na republičkom takmičenju pripalo treće mjesto, u čemu je pomoć i podršku imala od profesorice Branke Šćepović. Sklonost ka recitovanju ju je i opredijelila da se pridruži glumačkom ansamblu iz Prnjavora.

- Nažalost mladi u današnjem vremenu ne čitaju. Sve brži razvoj tehnologije nas je odvojio od knjiga. Ljudi više nemaju vremena da se prepuste svijetu mašte i uživaju u knjigama, a na taj način se najbolje gradi ličnost i razvija kritičko mišljenje. Iako volim da čitam poeziju, do sada nisam pisala pjesme, ali nikad se ne zna - kaže Lana.

Sekcije

Od predmeta u školi najviše voli srpski jezik i književnost, a pohađa recitatorsku, umjetničku i novinarsku sekciju. Takođe je članica Omladinskog centra u Prnjavoru. Vrijeme najčešće provodi čitajući, pišući, gledajući filmove i serije, slušajući muziku, šetajući kroz prirodu i družeći se sa prijateljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana