Takmičenje u Rusiji nagrada za predan rad Nikole Novarlića iz Prnjavora

Brane Radulović
Takmičenje u Rusiji nagrada za predan rad Nikole Novarlića iz Prnjavora

Prnjavor - Maturant prnjavorske Gimnazije Nikola Novarlić, koji je na svjetskom takmičenju srednjoškolaca informatičara održanom u ruskom gradu Kazanju bio u zlatnoj sredini u generalnom plasmanu, kaže da je posjetom ovoj zemlji ostvario svoj san.

Sam odlazak Novarlića na ovo prestižno takmičenje je veliki uspjeh, jer je bio jedini takmičar sa prostora bivše Jugoslavije. Iako je kratko boravio u Rusiji, kaže da je mnogo toga vidio, a za sticanje dragih uspomena nije mu smetala ni žestoka zima na tom dijelu kontinenta.

"Propusnicu" za Rusiju Novarlić je obezbijedio zahvaljujući dobrim ostvarenjima na dva kvalifikaciona ciklusa, koji su okupili više od 3.000 srednjoškolaca iz 50-ak zemalja.

Nakon što je relativno lako savladao uvodne takmičarske prepreke, Nikolu je čekalo novo iskušenje na Univerzitetu Inopolis, u Kazanju.

- Ozbiljno sam pristupio pripremama, proveo sate i sate vježbajući, pri čemu mi je mnogo pomogao i moj profesor i razredni starješina Zlatko Ivanović. Želio sam da ostavim što bolji utisak, svjestan činjenice da mi znanje do kojeg stignem može mnogo značiti u životu - kazao je Novarlić.

Dodao je da mu nije žao što se tokom priprema morao odreći većeg dijela slobodnog vremena i svih onih zadovoljstava karakterističnih za mlade. Trud je donio rezultate.

- Davnašnja želja mi je bila da vidim i doživim Rusiju, a to mi je omogućilo takmičenje iz informatike. Vratio sam se kući, porodici i društvu, bogatiji za mnoštvo uspomena iz Kazanja. Mnogo mi se dopao taj grad - sabira utiske gimnazijalac iz Prnjavora, dodajući da je spreman za nove pobjede.

Kao odlikaš Nikola, koji je rođen na Vidovdan, 28. juna 1998. godine, ulazi u finiš školske godine, a već je odlučio o narednom stepenu školovanja. Upisaće, kaže, Računarski fakultet u Beogradu i ne sumnja u ostvarenje zacrtanih planova. Već je postao uzor tri godine mlađem bratu, polazniku prvog razreda Gimnazije, ali i velikom broju drugara u rodnom Prnjavoru.

Podrška

Nikola Novarlić poručuje da je mnogo zahvalan rukovodstvu Gimnazije na podršci koju je imao prilikom priprema, profesoru Zlatku Ivanoviću, kao i načelniku opštine Darku Tomašu, za finansijsku podršku. Ističe da su mu na putu do uspjeha velika podrška bili roditelji Zdravko i Aleksandra, koji su prosvjetni radnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana