Tajne iza manastirskih zidova među koricama

A. J. R.
Tajne iza manastirskih zidova među koricama

Rudo - Knjiga "Manastirske priče" višegradskog novinara Radoja Tasića, koja sadrži 40 reportaža o najpoznatijim pravoslavnim manastirima u Republici Srpskoj i Srbiji, kao i znamenitim crkvama, promovisana je u Rudom.

Tasić, koji je dopisnik "Glasa Srpske", priredio je nesvakidašnju promociju u svečanoj sali Doma kulture. Publiku je oduševila i studentkinja književnosti Jovana Lazović, koja je u odeždi monahinje Jefimije govorila tekst iz reportaže "Ljubostinjo, ljubavlju građena".

Književnik iz Rudog Dragan Paponjak je rekao da nas ova knjiga vraća u vrijeme patrijarhalnog morala, iskonske vjere i moralnih kategorija, koje su skoro iščezle, a to su čast i obraz, poštovanje i osjećaj stida i sramote.

- Knjiga daje impresivnu sliku pravoslavnih svetinja, u koju je utkan piščev doživljaj te stvarnosti, ali i istorijske činjenice, legende i naša duhovnost - naglasio je Paponjak i dodao da je svaka riječ u reportažama odmjerena, odvagana i stavljena na mjesto na kojem dobija punu težinu.

Osvrćući se ukratko na svoje djelo, Tasić je rekao da iza manastirskih zidova caruje istorija.

- Knjige manastirske su istorijske čitanke, nigdje kao u portama njihovim oko naših glava ne leluja toliko umrlih duša monaških, plemićkih, carskih, narodnih - kazao je on.

Jeromonah Serafim iz manastira Dobrunska Rijeka napisao je u recenziji da iz ovih zapisa čovjek neće dobiti ona duboka poznavanja Boga i svoje duše, ali će zasigurno, i to veoma snažno, osjetiti da su manastiri nešto posebno i najuzvišenije što se može posjetiti u našim krajevima.

U toku promocije projektovan je i film "Svjetlost srpskih svetinja" autora Radoja Tasića i Novaka Knežića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana