Svijetom šire dobar glas o jabuci iz Lijevča

Milan Vujić
Svijetom šire dobar glas o jabuci iz Lijevča

Gradiška - Opština Gradiška zamajac razvoja vidi u ulaganju u poljoprivrednu proizvodnju, a od neprskanih jabuka iz rodnih voćnjaka širom Lijevče polja i Potkozarja planiraju da naprave brend.

Svjesna činjenice da je Gradiška agrarna opština, te da je potrebno napraviti iskorak u promociji poljoprivredne proizvodnje, lokalna vlast će ove godine iz budžeta izdvojiti 200.000 maraka za razvoj poljoprivrede, što je za 50.000 maraka više nego lani.

Šansu za razvoj poljoprivrede i otvaranje radnih mjesta načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić vidi u brendiranju poljoprivrednih proizvoda.

- Veoma je važno raditi na brendiranju poljoprivrednih proizvoda, a sajmove i izložbe koje se održavaju u Gradišci je neophodno podići na viši nivo, da budu prepoznatljivi u regionu i šire. Zato smo odlučili da za organizovanje sajmova, manifestacija i edukacija bude izdvojeno 36.000 maraka - rekao je Adžić.

Najveća podrška proizvođačima u Lijevče polju i Potkozarju, smatra Adžić, biće otvaranje otkupnih centara u kojima bi ratari mogli prodavati svoje proizvode. On je naveo da će razvoj poljoprivrede podstaći i projekti kao što je Agroindustrijska zona u kojoj će biti omogućen otkup, prerada i plasman proizvoda.

- Tako ćemo pokrenuti čitav lanac od njive do tržišta, omogućiti otvaranje radnih mjesta, ostanak mladih na selu, te podstaći natalitet - naglasio je Adžić.

On je istakao da će 50.000 maraka biti plasirano za depozit poljoprivrednih kredita.

- Riječ je o kreditima za podršku poljoprivredi kroz nabavku mehanizacije i ostale investicije - kazao je Adžić.

Voćar iz Trebovljana Nikola Vukota ističe da je ideja o brendiranju poljoprivrednih proizvoda pun pogodak.

- I ranije je postojala inicijativa da se brendira jabuka. Taj projekat je trajao četiri godine, a bile su obuhvaćene opštine Kozarska Dubica, Gradiška, Laktaši i Srbac i finansirala ga je njemačka organizacija GIZ. Međutim, na kraju je to stalo, zbog čega su se proizvođači veoma razočarali. Nadam se da će ovaj put ideja biti sprovedena u djelo - kaže Vukota i dodaje da je brendiranje jabuke veoma značajno za voćare jer će njihovi proizvodi imati sigurno tržište, ali i cijenu.

I drugi voćari u brendiranju vide šansu za zaradu, ističući da svjetsko tržište vapi za kvalitetnim voćem kojeg ovdje ima u izobilju. Da dobra promocija ima višestruki značaj, tvrdi i jedan od najvećih proizvođača cvijeća u RS Mile Popović iz Gornjih Karajzovaca u opštini Gradiška. On ističe da bi za procvat ove grane poljoprivredne proizvodnje trebalo da bude riješen problem tržišta.

- Uvjeren sam da se proizvodnja cvijeća i povrća u Lijevče polju može višestruko povećati ukoliko budemo imali bolju prezentaciju na tržištu. Ovladali smo znanjem i tehnikom, samo nam je potrebno sigurno tržište - naglasio je Popović.

Agroindustrijska zona

Zoran Adžić je istakao da veliku šansu za razvoj poljoprivrede u Gradišci, ali i susjednim opštinama predstavlja Agroindustrijska zona u Novoj Topoli.

- U okviru ove ogromne poslovne zone planirana je izgradnja nekoliko prerađivačkih kapaciteta u kojima će se osim otkupa, prerade, pakovanja i plasmana proizvoda obavljati i organizovanje i ugovaranje poljoprivredne proizvodnje - kazao je Adžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana