Svetinji u Osovici udahnut život poslije tri vijeka

Dejan Jovičić
Svetinji u Osovici udahnut život poslije tri vijeka

Srbac - Patrijarh srpski Irinej osveštao je juče saborni hram Blagovijesti presvete Bogorodice u manastirskom kompleksu Osovica kod Srpca, koji se obnavlja nakon više od tri vijeka.

Svečanosti je prisustvovalo više hiljada vjernika iz cijele banjalučke eparhije, a među njima su bili i predsjednik RS Milorad Dodik, predsjednica Vlade Željka Cvijanović, ministri Petar Đokić i Dane Malešević, te brojni drugi gosti.

- Nakon što su Turci razrušili manastir krajem 17. vijeka, više od 300 godina ovdje nije bilo ničeg osim sjećanja. Zmije su se legle, a naši neprijatelji likovali, odnoseći kamen po kamen sa razrušene svetinje. Voljom Božijom, ovaj manastirski kompleks se obnavlja u našem vremenu, na radost cijelog srpstva, ne samo u otadžbini već i onih koji su rasuti širom svijeta - rekao je patrijarh Irinej.

Na njegov prijedlog, Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve uručio je episkopu banjalučkom Jefremu visoko odlikovanje Orden Svetog kralja Dragutina, jer je svojim angažmanom doprinio da bude obnovljeno više od 250 pravoslavnih crkava, hramova i drugih svetinja.

Jeromonah Teofil odlikovan je zvanjem sinđela za uspješno rukovođenje manastirom Osovica, dok je monah Dositej dobio gramatu blagodarnosti za uloženu žrtvu u podizanju ove svetinje, od početnih do završnih građevinskih radova.

- Ovo je oaza duhovnosti i mira svih vjerujućih ljudi koja ima važnu ulogu u čitavom pravoslavnom svijetu. Najvažnije od svega je da smo pokazali da je naš narod bio vijekovima prisutan na ovim prostorima - rekao je Dodik.

Izgradnja manastira Osovica počela je 2010. godine, a do sada su podignute četiri crkve, konak, trpezarija, kapela, biblioteka i drugi objekti.

- Riječ je o svetinji iz vremena Nemanjića i najvjerovatnije je predstavljala zadužbinu kralja Dragutina. Pretpostavlja se da su ga srušili Turci nakon neuspjelog pohoda na Beč 1695. godine. Da je manastir bio podignut još u 14. vijeku govori otisak manastirskog pečata na kojem stoji natpis Manastir Blagovijesti presvete Bogorodice Osovica 1330. godine - rekao je jeromonah Teofil.

Vjerskim ceremonijama u Osovici prisustvovala su još četiri episkopa i mitropolita Srpske pravoslavne crkve, kao i više od 200 sveštenika iz cijele banjalučke eparhije.

U ovom hramu od prošle godine nalazi se čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Trojeručice koja je stigla iz manastira Hilandar.

Kum hrama je bio Mirko Savić, kum crkvenog inventara Zoran Lemić, a kum ikonostasa Mladen Milanović.

Saobraćajnica

Ove sedmice u saobraćaj je puštena dionica puta od manastira Osovica do Gornje Lepenice koja je rekonstruisana i asfaltirana u dužini od 8,5 kilometara.

Iznos od 950.000 KM obezbijeđen je uz pomoć Vlade RS i preduzeća "Šume RS". Na ovaj način skraćen je put do manastira za brojne vjernike iz Prnjavora, Doboja i okolnih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana