Švedski majstori srpske trube filmski heroji

Dejan Jovičić
Švedski majstori srpske trube filmski heroji

Srbac - Srpčanin Jovan Radomir, koji je ostvario uspješnu televizijsku karijeru u Švedskoj, snima dokumentarni film o najpopularnijoj trubačkoj grupi u toj skandinavskoj zemlji "Superstar orkestru", koji svira isključivo srpske tradicionalne pjesme i trubačke marševe bez obzira na to što ga čine samo Šveđani.

Popularni voditelj kadrove za film snima od Stokholma do Guče, gdje je ovih dana švedski orkestar učestvovao na tradicionalnom Saboru trubača. U dokumentarcu će se pojaviti i čuveni muzičar Goran Bregović, koji je sa svojim Orkestrom za svadbe i sahrane stekao planetarnu popularnost.

Radomir ističe da se radi o svojevrsnom fenomenu, jer su svi članovi benda rođeni i odrasli u Švedskoj i nemaju nikakvih veza sa našim krajevima.

- Orkestar je formiran prije 18 godina sa svega dva muzičara. Vremenom se širio i danas broji osam članova. Budući da je Bregović prava zvijezda u Švedskoj, zbog njega su i Šveđani zavoljeli trubače i danas je njihova muzika neizostavni dio brojnih manifestacija u ovoj zemlji. Tome su doprinijeli i filmovi Emira Kusturice, koji su veoma gledani u Švedskoj - ističe Radomir.

Orkestar je stekao ogromnu popularnost među Šveđanima, naročito je omiljen među brojnom srpskom dijasporom, ali i drugim narodima koji jednostavno ne ostaju imuni na magični zvuk trube.

Plan je da na švedskoj državnoj televiziji poslije Nove godine budu prikazane tri polučasovne emisije o švedskim majstorima trube.

- Najveći dio filma nastaće od snimaka sa Sabora trubača u Guči. Zajednički ćemo posjetiti i Surdulicu gdje će se Šveđani susresti sa orkestrom Siniše Stanovića i napraviti svojevrstan kulturni most - kaže Radomir.

Vrhunac će biti pojavljivanje Bregovića, koji će govoriti o trubačkoj muzici i srpskoj tradiciji.

- On je svjetski poznat muzičar koji Srbiju predstavlja u pozitivnom svjetlu, a moglo bi se reći da prezentuje tradiciju i kulturu čitavog Balkana. Njegovi nastupi su veoma posjećeni i Šveđani ga prosto obožavaju - naglasio je Jovan.

Dok Radomir biranim riječima govori o Bregoviću, muzičar mu je uzvratio komplimentima za knjigu "Moj Balkan - hrana i ljudi". Radomir je knjigu napisao prije četiri godine kako bi Šveđanima približio srpski mentalitet i tradiciju srpske kuhinje. Nakon velikog uspjeha u Švedskoj, knjiga će se uskoro pojaviti i na engleskom jeziku i tako osvojiti ostatak Evrope. Radi se o izvanrednom žanrovskom miksu, jer se radi istovremeno o kuvaru i putopisu.

- To je nesvakidašnji autobiografski kuvar kroz koji se nude ukusi bogate balkanske kuhinje sa osvrtom na moje djetinjstvo i mladost. Svaka strana je praznik za oči, a recepti za sarmu, pite, ajvar, pasulj, krempite i druge specijalitete, te rakiju i vino sa našeg podneblja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim - kaže Jovan.

Srbac i Bajinci u srcu

U dosadašnjoj karijeri Jovan Radomir je radio intervjue sa najpoznatijim svjetskim muzičarima među kojima su Madona, Kajli Minog, Selin Dion, članovi "Metalike" i U2 i drugi. Pored novinarstva, uspješno se bavio i muzikom kao producent. Iako cijeli život živi u Švedskoj, Radomir ne zaboravlja svoj zavičaj i trudi se da svake godine obiđe porodicu i prijatelje u Srpcu i rodnom selu Bajinci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana