Svečanosti povodom slave Hrama u Novom Naselju

Srna
Svečanosti povodom slave Hrama u Novom Naselju

DERVENTA - U porti Hrama Preobraženja Gospodnjeg u Novom Naselju u Derventi, povodom krsne slave hrama, održan je prigodan kulturno-umjetnički program u organizaciji gradskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta".

Na svečanosti su nastupili hor SPKD "Prosvjeta" Derventa, recitaciju i monolog izveo je Dragomir Liščić, a Isidora Čečavac izvela je duhovne pjesme uz pratnju gitare.


"Nakon gostovanja velikana srpskog glumišta Petara Božovića, koji je naše građane obradovao i razgalio srca, a on jedan zaista veliki glumac koji je spojio hrišćanstvo, duhovnost, pravoslavlje sa pozorištem, praznovanje smo nastavili kulturno-umjetničkim programom", rekao je protojerej-stavrofor Dalibor Đekić, koji je i predsjednik SPKD "Prosvjeta" Derventa.

Rukovodilac hora SPKD "Prosvjeta" Milijana Žunić rekla je da su večeras po drugi put nastupili pred publikom, a prvi premijerni nastup je bio za vrijeme obilježavanja krsne slave "Prosvjete".

"Izveli smo šest pjesama, sve je proteklo onako kako smo zamislili. Publici smo se predstavili pjesama žTebi pojemž, žSvjati Božež, žHeruvimskaž, žKo ste, šta se viž, žKraj izvora crni gavran sleteož i žZavet Kosovuž" kaže Žunićeva.

Dragomir Liščić, koji je i sekretar SPKD "Prosvjeta" Derventa, rekao je da je na svečanosti izveo dvije recitacije - Himnu ljubavi od apostola Pavla i riječi vladike Nikolaja Velimirovića o Gospodu.

"Imao sam i mali monolog o jeziku, kao zavještanje Stefana Nemanje. Vjerujem da je vjerni narod uživao u onom što smo kroz program ponudili", kaže Liščić.

U hramu je jutros održana sveta liturgija, obavljen je obred rezanja slavskog kolača, te je organizovano posluženje za vjernike i narodno veselje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana