Sve spremno za tradicionalnu manifestaciju u selu Bravsko kod Bosanskog Petrovca: Kobasicijada raj za nepca gurmana

Branislav Predojević
Sve spremno za tradicionalnu manifestaciju u selu Bravsko kod Bosanskog Petrovca: Kobasicijada raj za nepca gurmana

BOSANSKI PETROVAC - Tradicionalni “Festival kobasice”, sedmi po redu, održaće se 5. marta u selu Bravsko kod Bosanskog Petrovca, u organizaciji Udruženja građana “Ruralni razvoj - Drinić”.

Ovaj događaj započeo je 2015. godine kao jedna od aktivnosti ovog udruženja, čija je misija afirmacija ruralnih područja u svim segmentima, a vizija manifestovana u sloganu “Tradicijom u Evropu”.

“Ruralni razvoj” nastoji da društveno aktivan rad upotpuni  jasnim stavovima o aktuelnim temama, pa će se ove godine festival održati pod sloganom “Kobasicom za mir”, a očekuju se proizvođači kobasica iz cijele BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Slovačke i Francuske.

Predsjednik Upravnog odbora UG “Ruralni razvoj” Dejan Prošić kazao je da je cilj ove manifestacije afirmacija prirodnog i domaćeg proizvoda, kao i održiv ruralni razvoj.

- Zahvaljujući aktivnostima udruženja mnogi su čuli za Bosanski Petrovac i Drinić, mnogi su ih posjetili, a nemali broj je u svoju potrošačku korpu uvrstio petrovački sirac, petrovačku basu, grmečku kobasicu ili bravsku janjetinu, uz rakiju od šljive savke. Za “one jače” tu je gromovača od crnog kalema, a za alkoapstinente cijeđeni sok od neprskanih jabuka. Mnogi su dolazili i zbog “Prve kose Grmeča”, “Kotlićijade posvećene Čičici”, “Dana base i krompira”, a to su samo neke od aktivnosti koje je kreiralo udruženje. U okviru udruženja egzistiraju Klub kosaca, Klub žena i Klub kobasičara, te svaki u svom domenu doprinosi približavanju opštem cilju - rekao je Prošić.

Objasnio je da se samo takmičenje na kobasicijadi odvija u ocjeni gotovih kobasica u tri proizvođačke kategorije: grmečka kobasica, lovačka kobasica i međunarodna konkurencija.

- Ocjenjivanje se vrši prema metodologiji na prestižnim sajmovima, u koje se ubraja i Novosadski sajam. Zahvaljujući ovom događaju nadaleko su postale poznate kobasice lokalnih proizvođača, a da se uključe u takmičenje dobili su motiv i Petrovčani po rođenju, sada nastanjeni negdje drugdje. Sve češće se pojavljuju i poznati biznismeni sa svojim proizvodima, za koje je nagrada na ovom festivalu prestižna i vrlo značajna - rekao je prvi čovjek udruženja “Ruralni razvoj”.

Pored ocjene gotovih proizvoda, u okviru manifestacije organizuje se i takmičenje u spravljanju kobasice uživo, a već su najavljene brojne ekipe. U ekipnom dijelu, pored ukusa napravljene kobasice, bodovaće se uređenost štanda, stajling ekipe i opšti utisak.

Tokom čitavog dana trajaće natpjevavanje krajiških grupa izvorne pjesme, a u toku manifestacije posebno će se promovisati “Krajiški meni”, linija proizvoda lokalnog porijekla. 

- Ključna ideja jeste da se “Krajiški meni”, koji sadrži jelovnik u sastavu: aperitiv - mrkonjićka šljivovica, predjelo - kolačići sa petrovačkom basom, glavno jelo - manjačka jagnjetina sa glamočkim krompirom i dezert - palačinke sa drvarskim pekmezom od drenjina, uvrsti u ponude poznatih restorana - kaže Prošić. 

Iz udruženja poručuju da je posebna zanimljivost ovog događaja, osim dobre hrane i pića, da je protkan šalom, druženjem i razmjenom iskustava, bez obzira na uspjeh takmičara.

- Ima i onih koji godinama pokušavaju, ali su im proizvodi slabo jestivi, pa kao izvjestan pandan proglašavamo i najgoru kobasicu. Neformalno se proglašavaju najdeblja slanina, najveći pijanac i pjevač u pokušaju bez treme - poručili su organizatori kobasicijade.

Turistički potencijal

Dejan Prošić naglašava da planine Grmeč, Osječenica i Klekovača pružaju brojne mogućnosti za kreiranje turističkih proizvoda.

- Speleološki potencijal Petrovačkog polja je potrebno valorizovati i uklopiti u integralnu ponudu. Speleološko udruženje “Kaverna” prikazaće prezentaciju sa ekskluzivnim fotografijama i video-zapisima sa svojih ekspedicija, a poseban osvrt će biti na Riponjinu jamu - rekao je Prošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana