Sve spremno za 15. Sajam privrede i turizma u najmlađem gradu Srpske: Derventa centar sklapanja poslovnih veza

Milijana Latinović
Sve spremno za 15. Sajam privrede i turizma u najmlađem gradu Srpske: Derventa centar sklapanja poslovnih veza

DERVENTA - Sajam privrede i turizma okupiće u najmlađem gradu Srpske oko 100 izlagača iz svih krajeva Republike i FBiH, a organizatori ističu da je ovo idealna prilika za promociju proizvoda, usluga i sklapanja poslovnih veza.

Pandemija virusa korona lani je pomrsila planove svima pa i organizatorima ove manifestacije.

Nakon jednogodišnje pauze, tradicionalne Velikogospojinske svečanosti, 170. po redu u Derventi upotpuniće i trodnevna privredna manifestacija koja počinje 25. avgusta i koja se u gradu na Ukrini održava 15. put.

Organizator sajma je Sportski centar Derventa, a direktor centra Miroslav Simić rekao je za “Glas Srpske” da se na manifestaciji očekuju izlagači iz raznih oblasti privrede, kao i veliki broj posjetilaca.

- Nekada se u Derventi mjerilo vrijeme prije i poslije vašara, i sve naše značajnije manifestacije vezujemo za to vrijeme. Sajam privrede je svih proteklih godina bio veoma posjećen, očekujemo da će tako biti i ove godine. Na štandovima će svoje proizvode izložiti brojna preduzeća iz Srpske i FBiH, a s obzirom na to da u našem gradu posluju brojne inostrane firme, i njihov asortiman biće dostupan posjetiocima - rekao je Miroslav Simić. Dodao je da će posjetioci imati priliku da obilaze štandove sva tri sajamska dana od deset do 21 čas.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić kaže za “Glas” da je ovo lokalna zajednica koja može da se pohvali sa 1.280 poslovnih subjekata, uključujući i poljoprivredna gazdinstva.

- U našem gradu posluje 16 austrijskih, deset italijanskih, četiri njemačke i dvije kineske firme. U septembru očekujemo otvaranje jednog preduzeća koje će za početak zaposliti 60 radnika, a najavili su nam se i predstavnici LIDL-a sa kojima ćemo razgovarati - rekao je prvi čovjek grada. On s ponosom ističe, da je stopa nezaposlenosti za oko pet procenata niža u Derventi u odnosu na cijelu Republiku.

- Ostvarili smo izvoz 11.000 maraka po glavi stanovnika, odnosno 296,6 miliona maraka. Izvoz iz našeg grada učestvuje sa 8,33 odsto u ukupnom izvozu Srpske i sa 47 odsto u izvozu dobojske regije, kojoj pripadamo – naglasio je Milorad Simić.

Pokrovitelj

Sajam privrede i preduzetništva u Derventi održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i gradonačelnika Dervente. Trodnevna manifestacija odvija se na površini od 3.200 kvadrata otvorenog i zatvorenog prostora, uz brojne popratne sadržaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana