Sve manje šansi za proizvodnju hrane bez kontrolisanih uslova

Srna
Foto: srna

MRKONjIĆ GRAD- Za proizvodnju hrane bez kontrolisanih uslova na ovom prostoru je sve manje šanse budući da je riječ o pojasu centralne Jugoistočne Evrope koji se u ovom trenutku najviše zagrijeva na planeti, rekao je eksper za biljnu proizvodnju Stevan Mesarović na predavanju poljoprivrednicima iz Mrkonjić Grada.

"Razlika u porastu temperature u posljednjih 50 godina je preko dva i po stepena, u posljednjih 10 godina iznad 1,1 stepen. Imamo najviše posljedica na prirodu, na šume, na rijeke, ekosisteme, pa i na poljoprivredu", rekao je Mesarović na predavanju o gajenju biljaka u zaštićenom prostoru.

On je rekao novinarima da su u cijelom svijetu prisutni trendovi za uspostavljanje novih tehnologija u poljoprivredi da bi se izbjegli pojedini nepovoljni uslovi koji ne dozvoljavaju da se postignu prinosi i kvalitet u određenom periodu.

 "Plastenici omogućavaju proizvodnju duži period u godini, radna snaga je raspoređena na cijelu sezonu, imamo veći prinos kroz cijelu sezonu, bolji kvalitet i kontrolišemo uslove", naveo je Mesarović. Prema njegovim riječima, u kontrolisanim uslovima se upotrebljava manje hemijskih sredstava i dobija proizvod koji je zdravstveno bezbjedniji.

Dušanka Demir iz Drvara, koja je odlučila da se bavi proizvodnjom ekoloških proizvoda, rekla je da je prije godinu otvorila voćarsku radnju i da je kroz taj posao uočila interes ljudi za ekološki proizvod, pa namjerava da proizvodi samo domaće ekološko povrće. Opština Mrkonjić Grad je od 2011. do 2021. godine dodijelila 56 plastenika poljoprivrednim proizvođačima, a kroz Program podsticaja za privredni razvoj u 2022. planira podsticaj za još 20 plastenika od 100 metara kvadratnih.

 Predavanja, koja su održana danas u prostorijama Agencije za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad, organizovao je klaster "Krajina" posredstvom IFAD projekta. Ova predavanja su samo jedan događaj u okviru "Aranđelovdanskog vašara".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana