Svako će na svoj način dočekati Novu godinu u Srpskoj

Srna
Svako će na svoj način dočekati Novu godinu u Srpskoj

Foča - Na Gradskom trgu u Foči lokalna uprava večeras će organizovati tradicionalni doček Nove godine, uz koncert rok grupe "Paranoid" iz Rudog, a Fočaci kojima je "najluđa" noć povod za nove izazove namjeravaju da je dočekaju na Bregoču, najvećem vrhu Zelengore, koji se uzdiže 2.014 metara iznad mora.

Planinari kažu da su odrasli na ovim planinama i srasli sa prirodom, tako da je za njih ovo sasvim prirodno.


"Prihvatili smo ovo bez velike pompe, kao da idemo na obični uspon. Svi smo avanturističkog duha i uvijek tražimo nove izazove", kaže predsjednik Planinarskog društva "Zelengora" i jedan od četvorice učesnika akcije Karlo Šimović.

Na Gradskom trgu u Foči građanima će se besplatno dijeliti kuvano vino i čaj, a smjenu dvije godine označiće veliki vatromet.

Mjesta u fočanskim lokalima odavno su rezervisana.

Bijeljina, Ugljevik: I ove godine bez organizovanog dočeka na trgovima

U Bijeljini i Ugljeviku neće biti organizovanog dočeka Nove godine na gradskim trgovima, a građani su i ove godine u najvećem broju odlučili da slave u kafićima, restoranima, hotelima, ali i u krugu porodice u domaćoj atmosferi.
Prema podacima turističkih agencija, građani će i ove godine slaviti i na nekim od destinacija u susjednoj Srbiji, ali u evropskim metropolama i većim centrima.

Da Bijeljina slavi vidljivo je jedino po tome što je grad okićen, ali u "starom ruhu", sijalicama i ukrasima iz ranijih godina.

Cijena dočeka u novogodišnjoj noći iznosi od 10 i 20 KM po kafićima, 30 i 40 KM u restoranima, do 80 KM u hotelima.

U Ugljeviku tradicionalno nema organizovanog dočeka Nove godine na javnim mjestima, nego se predstojeći praznici dočekuju u duhu proslave i dočeka najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Grad je svečano okićen, a slavi se, kao i svake godine, po kafićima, restoranima, hotelima, i u kućnoj atmoferi.

Iz opštine Ugljevik su naveli da će predstojeći božićni praznici biti dočekani u duhu pravoslavne tradicije, a u susret najradosnijem prazniku Božiću porodicama poginulih i ratnim vojnim invalidima dodijeljeno je iz opštinske kase 32.500 KM kako bi im uljepšali praznične dane.

Koordinator za odnose sa javnošću opštine Ugljevik Mladen Vasilić rekao je Srni da se za Badnje veče priprema bogat kulturno-umjetnički program ispred hrama Svete Petke Praskeve u organizaciji najmlađih članova Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ "Rudar", dok za doček međunarodne Nove godine nije planirana proslava.

"Pedeset socijalno ugroženih mališana dobilo je novogodišnje paketiće, kao i 65 polaznika Školice sporta Ugljevik", rekao je Vasilić.

Dekorativna novogodišnja rasvjeta postavljena je u Karađorđevoj ulici i na trgu u Ugljeviku, za šta su izdvojena simbolična materijalna sredstva.

U Ugljevičkim kafićima konzumacije za "najluđu noć" kreću se od 10 KM za sadržaj domaćih bendova do 70 KM za slavlje u hotelu "Komsar Ugljevik" gdje će nastupati estradni umjetnik Mitar Mirić. Prema izjavama ugostitelja, kapaciteti su popunjeni u svim ugostiteljskim objektima.

Posredstvom Turističke agencije "Dinamik turs" Ugljevičani su otputovali za novogodišnje praznike u Krakov /Poljska/, Beč /Austrija/ i put ostalih evropskih gradova, a mlađi stanovnici, koji neće dočekati u Ugljeviku novogodišnju noć, putovaće u sopstvenoj režiji put susjedne Srbije u Beograd i Novi Sad. /kraj/zs/sđp/foto

Prijedor: Ugostiteljima neograničeno radno vrijeme

Ugostiteljskim objektima u Prijedoru omogućeno je duže radno vrijeme za predstojeće republičke i vjerske praznike zbog potrebe za bogatom i raznovrsnom ugostiteljsko-turističkom ponudom, mnogih kulturnih i zabavnih dešavanja i očekivanog dolaska većeg broja turista.
Do 15. januara 2017. godine svi ugostiteljski objekti na području Prijedora mogu raditi jedan sat duže u odnosu na propisano radno vrijeme, dok na dane praznika mogu raditi neograničeno, i to večeras i sutra, te 6, 9. i 13. januara.

Ugostiteljski objekti, smješteni u stambeno poslovnim objektima kolektivnog stanovanja, mogu izvoditi muzičke sadržaje, ali u granicama dozvoljene čujnosti, kako se ne bi ugrožavao javni red i mir.

U sve dane praznika od 00.00 do 24.00 časa mogu raditi subjekti koji obavljaju djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača, s tim da je od ponoći do 6.00 časova dozvoljena samo šalterska prodaja, te apoteke, benzinske pumpe, dragstori, trgovačke radnje u sklopu staničnih objekata i prodavnice pogrebnom opremom.

Svi registrovani privredni subjekti 2. i 9. januara mogu raditi od 8.00 do 14.00 časova.

Privredni subjekti koji obavljaju proizvodnu i prerađivačku djelatnost u dane republičkih praznika, izuzev 1. januara, mogu raditi u skladu sa svojim potrebama i internim aktima koji regulišu pitanje radnog vremena zaposlenih. /kraj/kp/pn

Prnjavor: Novogodišnji doček uz lokalne bendove

Opština Prnjavor organizovaće na gradskom trgu novogodišnji doček gdje će, sve koji odluče da ovu noć provedu na otvorenom, zabavljati lokalni bendovi.
Program počinje u 22.00 časa, saopšteno je iz opštine Prnjavor.

Za najmlađe stanovnike ove opštine u Domu kulture biće upriličena zabava i proslava dječije Nove godine, uz tradicionalni dolazak Djeda Mraza.

U zabavi koja će početi u 11.00 časova učestvovaće članovi Dramske scene srpskog kulturno-prosvjetnog društva "Prosvjeta", učenici nižih razreda Osnovnih škola "Branko Ćopić" i "Nikola Tesla", male folklorne sekcije društava "Prosvjeta" i "Pronija", kao i polaznici dječijih vrtića. /kraj/ts/pn/foto

Srebrenica: Doček na trgu, ulice svečanije nego ikad poslije rata

Opština Srebrenica i Udruženje građana "Za Srebrenicu" organizovaće novogodišnji doček na gradskom trgu, uz bogatu tombolu, muziku uživo i besplatne tople napitke za sve prisutne.
Radnici lokalnog Komunalnog preduzeća "Polet" ove godine su znatno bogatije dekorisali centralnu gradsku ulicu i, za razliku od prethodnih godina, i ostale uličice u ovom mjestu.

U ovom preduzeću kažu da su koristili stari nakit, ali da su dobili 4.500 KM od opštine i nabavili znatnu količinu novog ukrasnog materijala kojim su okićene srebreničke ulice i izgledaju svečanije nego ijedne godine nakon rata.

Svega nekoliko vlasnika trgovačkih i frizerskih radnji i kafića potrudilo se da nešto svečanije dekorišu izloge.

Ipak, ima kuća i balkona koji su ukrašeni, što daje nešto svečaniji izgled ovoj siromašnoj i sumornoj varošici.

Stanovnici se skromno pripremaju za novogodišnji doček u svojim domovima i nema gužvi u trgovačkim radnjama, a pijaca ovdje ne radi godinama.

U tri ovdašnja kafića organizuje se doček Nove godine za mlade u ovom mjestu, a konzumacije su simbolične i iznose svega 10 KM za mjesto.

Kao i svake godine, najveći broj stanovnika ove opštine novogodišnju noć će provesti u porodičnom ambijentu i sa prijateljima u kućama, dok većina mladih najluđu noć planira provesti u brojnim kafićima u susjednom Bratuncu.

Po navici, i ove godine najimućniji srebrenički Srbi Novu godinu će slaviti na Tari, Zlatiboru i drugim mjestima u Srbiji i Republici Srpskoj, a Bošnjaci u Tuzli, Sarajevu i drugim mjestima u Federaciji BiH.

Opština Srebrenica i Udruženje građana "Za Srebrenicu" organizuju peti put novogodišnji doček na otvorenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana