Svaki cent pomoći opravdavaju vesele oči male Elene

Srna
Svaki cent pomoći opravdavaju vesele oči male Elene

Banjaluka - Osmogodišnjoj Eleni Rakić iz Kosovske Mitrovice, kojoj je odrastanje usporeno zbog problema u psihomotornom razvoju, u pomoć su pritekli građani Republike Srpske.

"U organizaciji Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, prikupljeno je 11.000 evra za jednu od tri operacije matičnim ćelijama u Kijevu, ali će akcija biti nastavljena", kaže za Srnu Milorad Arlov, predsjednik ovog Odbora.

Kao znak zahvalnosti građanima i institucijama za brigu i razumijevanje roditeljske nemoći da se sami izbore sa bolešću mezimice i prikupe potrebna sredstva, porodica Rakić je sklopila vječno kumstvo sa porodicom Arlov.

"Uz želju da će, sada već kumica, Elena, uz pomoć sunarodnika, institucija i preduzeća iz Republike Srpske nastaviti da odrasta kao i svi njeni vršnjaci, kumstvo sa Rakićima je najveća zahvalnost koju sam kao predsjednik Odbora mogao dobiti", ističe Arlov.

On naglašava da "svaki cent" prikupljene pomoći opravdavaju vesele oči male Elene, koja se raduje odlasku u Kijev, jer su joj tata i mama uz devetogodišnjeg brata Davida i sestru trinaestogodišnju Irenu uspjeli da uliju nadu u ozdravljenje i odrastanje.

"Ne znam da li postoji sretniji trenutak u mom životu. Slaviću Đurđevdan kao drugu krsnu slavu, jer sam o ovom velikom svetitelju i zaštitniku postao kum sa porodicom Rakić, s jednom od najbrojinijih familija na Kosmetu", kaže Arlov, ne skrivajući suze.

Elenina majka Ivana napominje da je od novčane pomoći koju su im obezbijedili građani Republike Srpske mnogo značajnija podrška i solidarnost.

"Kada shvatite da niste sami, da ima mnogo ljudi dobre volje koji vas razumeju i koji odvajaju od usta da bi vam pritekli u pomoć, onda se lakše nositi sa bolom koji kao majka osećam dok gledam nemoćnu malu Elenu" – navodi Ivana.

Rakići ne kriju da žive od Ivaninog minimalca i Zoranove plate od 400 evra i upravo zbog skromnosti i spremnosti da se suoče sa nedaćom koja je snašla njihovu Elenu zahvalni su svim ljudima dobre volje, posebno ljudima iz Republke Srpske.

"Očigledno je da su ljudska i roditeljska solidarnost u Srpskoj i dalje karakterne crte" – kaže Ivana.

Kumstvo Rakića sa porodicom Arlov sklopljeno je u crkvi Svetog Dimitrija u Severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Prota Milija Arsović, u prisustvu Vase Jelića, načelnika Mitrovačkog okruga, kako to običaji nalažu, blagosiljao je kumstvo i poželio da porodice Rakić i Arlov budu samo "prve laste" jačanja bratskih veza Srba sa Kosmeta i Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana