Suzić: Potrebna adekvatnija podrška lokalnih zajednica za rad udruženja

Srna
Foto: Ilustracija

TREBINjE- Predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić rekao je da lokalne zajednice u istočnoj Hercegovini nemaju dovoljno sluha za rad ovih udruženja koja nemaju adekvatnu podršku, te pozvao predstavnike lokalnih zajednica da podrže programske zadatke ovih organizacija.

On je naveo da su najčešći problemi u radu ovih organizacija materijalne prirode, te dodao da Savez slijepih Republike Srpske čini napore da se poboljša institucionalni okvir i insistiraju na rješavanju nekih od problema slijepih lica, prije svega pitanja statusa lokalnih organizacija.

"Uputili smo inicijativu prema Fondu zdravstvenog osiguranja, da se pitanje pomagala kvalitetnije uredi, da se uprosti procedura dobijanja pomagala, da se skrate rokovi i da se proširi lista pomagala, da bi informacione tehnologije bile dostupnije članovima", rekao je Suzić novinarima u Trebinju, nakon sastanka sa predstavnicima lokalnih Udruženja slijepih istočne Hercegovine.

On je dodao da je, kada je riječ o pitanju zapošljavanja osoba sa invaliditetom i profesionalne rehabilitacije, u proceduri proces izmjene zakona, te izrazio nadu da će poslodavci biti bolje stimulisani za zapošljavanje ove kategorije stanovništva.

Predsjednik međuopštinskog Udruženja slijepih Trebinje - Ljubinje Milutin Manović rekao je novinarima da ovo udruženje ima finansijskih poteškoća, te dodao da bi im značilo kada bi bili oslobođeni plaćanja poreza za Klub koji posluje u okviru Udruženja.

Predsjednik međuopštinske organizacije slijepih opština Bileća, Gacko, Nevesinje, Berkovići Dušan Babić rekao je da ova organizacija ima podršku od lokalnih budžeta, te istakao dobru saradnju i sa Savezom slijepih Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana