Suzanina organska proizvodnja salate i mladog luka

Srna
Foto: Srna

ŠAMAC - Suzana Božić iz Grebnica kod Šamca na dva dunuma u šest plastenika od septembra do marta proizvodi organsku salatu, mladi luk, blitvu i špinat, a ljeti uzima u arendu zemlju od 10 dunuma i proizvodi, između ostalog, paprike, paradajz, krompir i kupus.

Božićeva je rekla Srni da proizvodi bez hemije i ono što ona jede, kaže, to isto i prodaje na pijacama u Šamcu, Modriči i Derventi. "Da bi salata bila spremna za prodaju, potrebno je 40 dana.

Ne stavljam nikakva hemijska sredstva, što strada bacim, a što ostaje zdravo prodam. Salata može da podnese veliki minus, zato i uspijeva. Ne moram dodatno zagrijavati plastenike", navela je Božićeva.

Ona je podsjetila da mnogi kupci ne vjeruju da se zimi može proizvesti organska kultura, pa dođu kod nje kući da provjere. Prema njenim riječima, salatu ima cijele godine za prodaju, ali u ljetnom periodu proizvodi manje količine zbog drugih poljoprivrednih kultura. Celera, kaže, ima za prodaju cijele godine. Božićeva je istakla u ljetnom periodu proizvodi sve vrste povrća na 10 dunuma zemlje koju uzima u arendu, plus u plastenicima.

Ona je dodala da dnevno provede skoro 12 sati u plastenicima, te da se od proizvodnje može živjeti jer njena tročlana porodica živi od toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana