Sutra počinje rimski festival “AVEnture Gradiška“

Milan Vujić
Foto: M.V.

GRADIŠKA - U Gradišci će sutra biti održan treći rimski festival “AVEnture Gradiška“.

Na interesantan i slikovit način više od 300 učesnika iz Gradiške i drugih gradova Republike Srpske i BiH, Slovenije, Hrvatske i Srbije prikazaće daleku prošlost i način na koji su se Rimljani zabavljali.

Menadžer Grada Gradiška Bojan Vujinović podsjetio je da je na prostoru parka u Gradišci nekada bila rimska luka Servicijum koja je bila matična luka na rijeci Savi pored Siska i Sremske Mitrovice.

-Naš plan je u budućnosti da se uvežemo i napravimo međunarodni festival koji će trajati nekoliko dana. Gradiška obiluje rimskim nasljeđem iz čega je i nastao brend „AVEnture Gradiška – putevi meda i Rimljana“. Festival je jednogodišnja manifestacija gdje kroz igru i druženje učimo o našoj istoriji i predstavljamo naš grad učesnicima iz regije i posjetiocima - istakao je Vujinović.
    
Predviđeni su različiti sadržaji u parku. Veliki broj radionica biće posvećen porodici i najmlađima. Program će početi u 12 časova.

 

Borbe gladijatora, prikaz rimskih sportskih vještina, izložbe, radionice sokoličarstva, škole arheologije, plesa, žongliranja, pravljenja keramike, izrada nakita i mozaika biće dio ovogodišnjeg sadržaja. 

U muzičko-scenskom dijelu programa u večernjim časovima nastupiće Gradski hor „Lira“,   bend „BIP“, a planiran je i performans sa vatrom.

Zainteresovani će moći da uživaju i u kostimiranoj, kao i turističkoj turi brodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana