Sutjeska vječni spomenik herojstva

Radmila Đević
Sutjeska vječni spomenik herojstva

Foča - Nijemci su bili ovdje kod sadašnjeg spomenika na Tjentištu, a mi smo probijali front. Ko je uspio da pređe preko Zelengore za Bosnu, nastavio je dalje živ, a oni koji se nisu probili, ovdje su i okončali.

Vraćajući se decenijama unazad tragičnih dana prisjeća se Podgoričanin Branislav Ljumović, jedan od rijetkih preživjelih učesnika slavne bitke na Sutjesci. Došao je juče u Dolinu heroja na Tjentištu gdje su obilježene 73 godine od bitke u kojoj je za tridesetak dana borbe za slobodu poginulo 7.500 boraca. Ljumović je bio borac Pete proleterske crnogorske brigade i imao nepunih 16 godina kada je počela golgota na Sutjesci.

- Dva puta smo prelazili ovu rijeku. Ono tamo je Dragaš sedlo, a ja sam bio na Borju sa saborcima. Sve je bilo uništeno od bombi i granata - prisjeća se Ljumović.

Bitka na Sutjesci najslavnija je epopeja Drugog svjetskog rata, simbol junaštva, čojstva i vječna vertikala srpskog naroda. Njenim tekovinama i svemu onome što je ona bivšoj Jugoslaviji podarila svoju čvrstu privrženost iskazalo je na stotine poštovalaca iz svih krajeva RS, Srbije, Crne Gore. Iz Doline heroja upućena je poruka da je srpski narod uvijek težio slobodi i da slobodu koju narod želi ne smije da ugroze nikakve političke odluke.

- Bitka na Sutjesci primjer je herojske borbe i požrtvovanja svih onih koji su bili napadnuti od strane fašističke ideologije, koja je imala za cilj da uništi sve koji ne misle kao oni. Daleko manji broj boraca pokazao je kako treba da se brani svaki kutak svoje zemlje, sloboda i dostojanstvo - poručio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

On je podsjetio da je 20.000 slabo naoružanih partizana, zajedno sa 3.000 ranjenika i tifusara, uspjelo da se suprotstavi armadi od 120.000 vojnika podržanoj teškim naoružanjem. Savanović je dodao da su, uprkos tome, partizani uspjeli da se probiju, ali gubici su bili stravični.

- Svaki treći je poginuo, a bitka je ušla u istoriju kao najkrvavija bitka NOB-a. Najveći broj boraca činili su Srbi, narod koji je uvijek težio slobodi i borbi protiv fašizma čiji su se segmenti na ovim prostorima pojavili i devedesetih godina prošlog vijeka. I tada se srpski narod izborio za svoju teritoriju, a to je danas RS koja je rezultat svih ratova i srpske borbe u 20. vijeku - rekao je Savanović.

Predsjednik SUBNOR-a RS Blagoja Gajić poručio je da će ideja slobode živjeti kroz sjećanje na bitku na Sutjesci.

- Bili su izmučeni i izgladnjeli, a njihovu hranu je zamijenila trava. Ali, među njima nije bilo kolebanja, čvrsto su se držali i znali su da odgovore okupatorima preko nišana svojih pušaka i mitraljeza - rekao je Gajić.

Vijence na spomen-kosturnicu palim herojima položili su izaslanik predsjednika RS Miladin Dragičević, delegacije Narodne skupštine i Vlade RS, Vlade Srbije, te SUBNOR-a RS, Srbije, Crne Gore i Slovenije. Palim junacima su se poklonile i delegacije Ambasade Ruske Federacije, opštine Foča, Boračke organizacije RS, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila i brojni drugi poštovaoci tekovina NOB-a. Obilježavanje godišnjice bitke je organizovao Odbor Vlade RS za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Operacija "Švarc"

Bitka na Sutjesci sinonim je za operaciju "Švarc" sila Osovine protiv jugoslovenskih partizanskih snaga za vrijeme Drugog svjetskog rata u kasno proljeće 1943. godine. Za ovu operaciju, koja je imala važne posljedice ne samo kada je u pitanju tok rata nego i politička budućnost ovih prostora, koristi se i naziv Peta neprijateljska ofanziva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana