Suša otanjila rod krompira

S. Mitrović
Suša otanjila rod krompira

OGATICA - Kampanja vađenja krompira u Rogatici, gdje je, prema podacima Odjeljenja za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti zasijano 334 hektara, u punom je jeku.

gazdinstva, što je skoro 50 odsto od ukupno zasijanih površina na kojima su sjemenski i merkantilni, odnosno krompir za jelo, sijali organizovani proizvođači “Agros”, “Agromont”, “Agro-plod” i Udruženje poljoprivrednih proizvođača “Solanum produkt”.  

U  seoskim domaćinstvima uključene su cijele  porodice, pa čak i osnovci. Što se tiče mehanizacije, i ona je maksimalno angažovana na njivama. Ne bez razloga. Krompir je u ovom dijelu Republike osnovni proizvod za ishranu, a od prodaje viška dosta domaćinstava obezbjeđuje sredstva za život. 

Sudeći prema stanju na terenu, a s obzirom na to da je ove godine bila velika suša, krompir je, gledajući u cjelini, podbacio u rodu. 

Na kantaru će ga sigurno biti manje nego, primjera radi, lani kada je proizvedeno oko 4.660 tona, ili 2018. godine kada je izvađeno više od 5.300 tona. To znači, kaže vlasnik “Agro-ploda” Dragan Džida, da će se na poljoprivrednicima “kola slomiti” i da će oni biti kolateralna šteta ovogodišnje suše kad je krompiru najviše kiša trebala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana