Šuplje cijevi i nelegalna potrošnja zavrću vodu u Rogatici

Sreten Mitrović
Šuplje cijevi i nelegalna potrošnja zavrću vodu u Rogatici

Rogatica - Iako vodu dobijaju sa dva izdašna izvorišta, Ziličina i Seljani, u Rogatici je nerijetko, pogotovo u ljetnom periodu, Javno preduzeće "Vrela Seljani" prinuđeno da uvodi redukcije isključivanjem sa mreže potrošača u pojedinim ulicama i dijelovima opštine. Bez vode je teško uvijek, a ljeti pogotovo, složni su Rogatičani, koji su prinuđeni da u periodima restrikcije kupuju vodu za piće.

"Dešava se da su nam slavine suve onda kada je voda najpotrebnija. Uhvatimo mi nešto kada najave restrikciju da imamo za domaćinstvo, ali ljeti je nemoguće obezbijediti vodu za sve što treba. Za piće se kupi, ali treba za tuširanje, pranje veša i sve ostalo i to je baš nezavidna situacija" ispričao je Rogatičanin Marko S. Direktor preduzeća "Vrela Seljani" Aleksandar Vukojičić kaže da je glavni razlog isključivanja vode zastarjelost vodovodne mreže u kojoj ima dijelova i iz davne 1905. godine.

"Ta mreža je rekonstruisana i proširena 20-ih godina prošlog vijeka. Međutim, još od tada je ostao dio starog vodovoda koji posljednjih godina uzima danak i u velikim količinama troši vodu koja curi iz šupljih cijevi, što iziskuje velike troškove za popravku. Procjena je da su gubici na mreži i do 80 odsto" rekao je Vukojičić.To je prvi problem, ističe Vukojičić, i on bi trebalo da bude otklonjen rekonstrukcijom vodovodne i kanalizacione mreže kao treće faze kapitalnog projekta "Vodovod i kanalizacija" vrijednog 6,5 miliona KM.

Prva i druga faza, u okviru kojih su izgrađeni vodovod i kanalizacija u naselju "Borač" i rekonstruisan transportni cjevovod od izvorišta Ziličina do pumpne stanice u gradu, završene su i u taj posao je uloženo 1,8 miliona maraka." Ostala je treća faza, koja je po obimu najveća i finansijski najskuplja. Riječ je o rekonstrukciji gradske vodovodne i kanalizacione mreže, što bi trebalo da počne do kraja godine"istakao je Vukojičić. Prema njegovim riječima, nije problem samo u dotrajaloj mreži. Velika je stavka i nelegalna potrošnja vode. Smatra se da na taj način opština gubi i do 50 odsto vode koja dolazi sa izvorišta, a ne fakturiše se potrošačima, što je sasvim sigurno doprinijelo tome da bivše preduzeće "Vodovod i kanalizacija" ode u stečaj i bude likvidirano.

"Taj problem je identifikovan odmah po formiranju novog javnog preduzeća prije godinu dana. Odmah smo uputili potrošačima pozive za ugradnju mjerila kako bismo legalizovali potrošnju vode. Veliki broj njih se odazvao tim pozivima i do kraja prošle godine ugrađeno je i zamijenjeno 150 vodomjera. Međutim, to nije ni blizu potrebnog, pa smo ovih dana uputili novi poziv"dodao je Vukojičić. Uz identifikaciju nelegalnih potrošača, s ciljem što kvalitetnijeg snabdijevanja vodom i smanjenja gubitaka na mreži, biće preduzete i druge mjere.

"Ići ćemo sa zamjenom ventila jer je procijenjeno da ih ne funkcioniše i do 90 odsto. To pravi veliki problem i ako ne radi samo jedan ventil dešava se da bez vode ostaju cijela naselja, pa nekad i svi potrošači na vodovodu" kazuje Vukojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana