Supertata brine o blizancima

D. Keleč, C. Mrkonjić
Supertata brine o blizancima

Istočno Sarajevo - Nije teško. Zahtjevno i odgovorno jeste, ali teško nikako. Neprestana briga o dva živahna dječaka koja su tek prohodala i žele na razne načine da istraže svijet oko sebe velika je obaveza, ali i ogromna radost.

U dahu svoj najvažniji "posao" u životu opisuje Dejan Kerleta iz Istočnog Sarajeva koji je prije šest mjeseci odlučio da umjesto supruge preuzme porodiljsko bolovanje da bi brinuo o njihovim sinčićima. Blizanci su, osim neizmjerne sreće, porodici Kerleta donijeli i pune ruke posla pa je ponosni otac odlučio da on preuzme brigu o mališanima.

- Supruga i ja čekali smo na prinovu sedam godina. Zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji dobili smo naše sinove. Našoj sreći nije bilo kraja. Zato mi nije teško ništa kada su oni u pitanju - priča veselo Kerleta.

Ipak, porodiljsko bolovanje nije ni u snu planirao. Desilo se iznenada. Sada je to, kako kaže, jedna od najljepših stvari koja mu se desila u životu.

- Supruga radi u FBiH gdje po zakonu porodiljsko za blizance traje godinu, a ne 18 mjeseci kao što je to slučaj u RS. U posljednjem momentu nju su obavijestili da se mora vratiti na posao. Nismo se tome nadali, misleći da ima još šest mjeseci i nemajući drugo rješenje, odlučili smo da ja preuzmem porodiljsko - kaže Kerleta, koji je zaposlen u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS.

Ističe da se nikada nije pokajao zbog te odluke. Naprotiv, presrećan je.

- Nas trojica smo za ovih šest mjeseci, koliko sam na porodiljskom, stvorili neraskidivu vezu. Presvlačiti, hraniti i igrati se sa svojom djecom poseban je dar - naglašava Kerleta čija se uloga supertate, kako su ga prozvali prijatelji, završava se za desetak dana.

Ipak, da nema mnogo supertata u Srpskoj, govori i podatak da je porodiljsko odsustvo u ovoj godini tražilo samo sedam očeva. Prema Zakonu o radu RS, zaposlena majka za prvo i drugorođeno dijete ima pravo na godinu porodiljskog odsustva, a za blizance, treće i svako naredno dijete na porodiljskom odsustvu može da bude 18 mjeseci.

Zakonska mogućnost da oba roditelja koriste porodiljsko odsustvo ne postoji. Roditeljima je prepušteno da se dogovore ko će koristiti odsustvo, a po zakonu je obavezno jedino da to prva dva mjeseca obavezno bude majka. Poslije toga otac može preuzeti brigu o djetetu i otići na porodiljsko odsustvo.

Porodiljsko u biografiji

Čak 90 odsto očeva u Švedskoj uzima porodiljsko bolovanje koje im se upisuje u biografiju, jer švedski poslodavci smatraju da je muškarac koji provede više od 60 dana sam sa djetetom idealan za rad pod pritiskom i stresom.

Istraživanja pokazuju da u Njemačkoj 70 odsto muškaraca ima želju da aktivno učestvuje u vaspitanju i podizanju djeteta. Međutim, samo 15 odsto njih koristi pravo na odsustvo s posla zbog prinove u kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana