Šumsko gazdinstvo “Sjemeć” u Rogatici posluje po planu: Pandemija nije zaustavila sjekače

S. M.
Šumsko gazdinstvo “Sjemeć” u Rogatici posluje po planu: Pandemija nije zaustavila sjekače

ROGATICA - Iako je pandemija virusa korona u ovoj godini većini preduzeća zadala glavobolje, u rogatičkom Šumskom gazdinstvu “Sjemeć” sječa i izrada šumskih sortimenata četinara premašila je plan, a u prvom polugodištu ostvaren je prihod od 3,6 miliona KM, što je 48,7 odsto godišnjeg plana.

Od 44.953 metra kubna četinara planiranih za cijelu godinu, posječeno je 32.397, a realizacija drvnih sortimenata ostvarena je sa 99,9 odsto.

- To je, s obzirom na činjenicu da određeni broj kupaca naših proizvoda nije uopšte ili je samo djelimično radio zbog pandemije, izvanredan rezultat - rekao je v.d. direktora gazdinstva Mladen Lakić.

Kada je riječ o lišćarima, za sedam mjeseci ove godine odsječeno je 7.337 metara kubnih, što je 66 odsto od godišnjeg plana.

- S obzirom na to da ogrev kod ove vrste sortimenata učestvuje sa više od 50 procenata, a njegova sezona je druga polovina godine, očekujemo da će i taj dio plana biti ostvaren - dodao je Lakić.

Pošumljavanje goleti i ostali šumsko-uzgojni radovi ostvareni su u najvećem dijelu zahvaljujući pogodnim vremenskim prilikama, a uspješno se realizuje i plan izgradnje i modernizacije šumskih puteva kojima se otvaraju i pojedina sela u kojim još ima života. Izgrađeni su putevi Zasada - Rajslaze u Seljanima i Zabreški lager - Sjenokosi kod sela Mislovo, dok je u toku izgradnja puta Smajići - Ejenak kod sela Dub u Kozićima.

- Kada se uzme u obzir sve što se dešava na tržištu ove godine, mi smo više nego zadovoljni. Najvažnije je da su nam radnici zdravi - naglasio je Lakić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana