Šumsko gazdinstvo "Milići" poslovalo pozitivno

Srna
Foto: Ilustracija

MILIĆI - Vršilac dužnosti direktora Šumskog gazdinstva (ŠG) "Milići" Zoran Kipić izjavio je danas Srni da je ovo gazdinstvo poslovnu 2021. godinu završilo sa dobitkom 19.000 KM.

Kipić je naveo da je pozitivno poslovanje proisteklo iz manjeg fizičkog obima proizvodnje, da je manje posječeno drvnih sortimenata, a ostvarena je realizacija 87 odsto, što je, kako je rekao, sa šumarske struke i etike dobro. On kaže da je Šumsko gazdinstvo uredno izmirilo obaveze prema radnicima, kao i dobavljačima, prije svega, izvođačima radova, uplatilo poreze i rentu opštini, što je ključ uspjeha u poslovanju.

"Za ovu godinu je u planu da se posječe 2.000 metara kubnih drvnih sortimenata manje u odnosu na prošlu, što je opet dobro sa šumarske etike. U planu je da se posječe 32.784 metra kubna sortimenata, od toga oko 7.000 metara kubnih četinara - tehničkog drveta i više od 5.000 metara kubnih bukve. Mislim da ćemo ostvariti bolju i kvalitetniju sortimentnu strukturu u pogledu učešća trupca u sječivoj masi", rekao je Kipić. Kipić je napomenuo da je ovo gazdinstvo u 2022. godini započelo radove i otpremu 4. januara i da je trenutno proizvodnja na nivou od 66 odsto.

"U realizaciji proizvodnje visok nam je udio bukve u sječivoj masi, čak oko 70 odsto, tako da smo zadovoljni, a fokus je na snabdijevanju domaćih proizvođača da oni ne bi prekinuli proces proizvodnje", dodao je Kipić. On je naveo da imaju dobro saradnju sa lokalnim kupcima, da je uredno plaćanje i da se nada da će do kraja godine ispoštovati sve ugovore. "Vjerujem da ćemo imati višak sortimenata tehničkih klasa, lišćara i četinara i da ćemo praviti i anekse sa lokalnim prerađivačima, da bi naši građani koji su oslonjeni na šumarstvo i drvoperedu mirno splavali u ovom ludilu cijena", naveo je Kipić.

Kipić kaže da je Šumsko gazdinstvo "Milići" jedino gazdinstvo u preduzeću "Šumame Republike Srpske" koje ima manje izvršilaca u odnosu na predviđenu sistematizaciju. "Trenutno je zaposleno 46 radnika, a sistematizacijom je predviđeno 48. Dva radnika uskoro odlaze u penziju. U narednom periodu stavićemo fokus na zapošljavanje šumarskih tehničara da bismo imali što operativniji tim na terenu jer svo naše poslovanje se svodi na terenski rad", naglasio je Kipić. ŠG "Milići" gazduje sa 12.000 hektara šume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana