Sumnjivci opsjedaju kafiće i klubove u Srpcu

Anita Janković
Sumnjivci opsjedaju kafiće i klubove u Srpcu

Srbac - Osobe sa debelim policijskim dosijeima sve više posjećuju srbačku opštinu, a najčešće vikendom odlaze u kafiće i noćne klubove zbog čega bi trebalo preispitati Odluku o radnom vremenu ugostiteljskih objekata i pooštriti sankcije za one koji krše propise.

Ovo je zaključeno na osmoj redovnoj sjednici Foruma za bezbjednost opštine Srbac. Komandir Policijske stanice Srbac, Goran Milanović, rekao je da su tokom rutinskih kontrola evidentirana lica koja imaju i po 30 prekršaja iza sebe a najveći broj njih dolazi iz susjednih opština.

- U najvećem broju slučajeva navode da dolaze u Srbac jer je duže vrijeme kafića vikendom. Mnogi ugostitelji krše odluku o radnom vremenu čime bi se više trebalo da pozabavi komunalna policija i inspekcijski organi. Ukoliko bude bilo potrebe može da se ovlasti i policija, krenućemo zajedno s njima u kontrolu - istakao je Milanović.

Iako je odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata u Srpcu propisala da kafići i restorani mogu raditi od 15. decembra do 31. januara u danima vikenda do jedan, a noćni klubovi do dva časa iza ponoći, ova odluka je izmijenjena u decembru 2013. godine. Tada je radno vrijeme kafića i restorana produženo do dva, a noćnih klubova do tri časa.

Međutim, ova odluka se ne primjenjuje u praksi jer mnogi kafići i noćni klubovi probijaju radno vrijeme i nakon završetka praznika. 

- Ovakva pojava je dovela do povećanog broja saobraćajnih nezgoda koje su povećane za čak 37 odsto u odnosu na isti period lani, a utvrđeno je da je najveći broj njih izazvala vožnja pod dejstvom alkohola - naglasio je Milanović.

Veliki broj incidenata vikendom se dešava i kod srbačke pekare "Sunce", koja odlukom o radnom vremenu ima 24-časovno radno vrijeme, pa osobe pod dejstvom alkohola ovdje često završavaju svoj noćni provod, zbog čega u više navrata interveniše i policija. Načelnik odjeljenja za inspekcijske poslove opštine Srbac, Goran Babić smatra da bi najbolje rješenje bilo da se donese jedinstvena odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na nivou cijele RS.

- Nije problem samo alkohol, već ima slučajeva uživanja lakih droga po kafićima, što se često osjeti čim se uđe u lokal. Inspekciji i komunalnoj policiji su često vezane ruke kad dođu u kafanu da zatvore neki lokal, jer im je ugrožena bezbjednost, zbog čega je neophodna asistencija policije - smatra Babić.

Produženje radnog vremena u Srpcu su prije dvije godine inicirali ugostitelji koji su istakli da je to po njihovom mišljenju vodeća privredna grana u srbačkoj opštini, što dovoljno govori u kakvoj je situaciji opšte stanje privrede i ekonomije u ovoj lokalnoj zajednici.

Skupštinska blokada

Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata bar još neko vrijeme neće biti promijenjena jer odluku o tome moraju donijeti odbornici Skupštine opštine, a srbački parlament je u blokadi već osam mjeseci i za sada nije poznato kada će ponovo biti održana.

++++++

- radno vrijeme od 15. decembra do 31. januara

kafići i restorani do dva časa,

noćni klubovi do tri časa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana