Sumnjiva zapošljavanja i upotreba vozila u opštini Teslić

V. K.
Sumnjiva zapošljavanja i upotreba vozila u opštini Teslić

Banjaluka - Glavna služba za reviziju javnog sektora RS dala je mišljenje sa rezervom opštini Teslić za poslovanje u prošloj godini jer su revizori utvrdili kršenje pravila prilikom zapošljavanja i upotrebe službenih vozila, ali i finansijsku nedisciplinu.

Revizori su uočili da opštinski budžet nije u potpunosti pripremljen i izvršavan prema pravilima i da su stvarane obaveze iznad raspoloživih sredstava.

Rebalansom budžeta za prošlu godinu utvrđen je budžet od 16,06 miliona KM, a iako je rebalans donesen krajem decembra, revizori su upozorili da sredstva nisu planirana u skladu sa realno ostvarivim projekcijama, nego prema potrebama za sredstvima nastalih rashoda i izdataka koji su, u periodu donošenja rebalansa, već bili značajno veći od raspoloživog novca.

- Ostvaren je budžetski deficit od 75.000 KM. Iskazani primici od finansijske imovine iznose 10.691 KM, a izdaci za otplatu dugova 1,12 miliona, pa je nepokriveni deficit tekućeg perioda iskazan u iznosu od 1,18 miliona maraka - navedeno je u izvještaju.

Nije sve bilo čisto ni prilikom zapošljavanja u lokalnoj upravi. Pojedinci su radni odnos zasnovali na određeno vrijeme koje traje duže od šest mjeseci, a pojedini duže i od tri godine, na sistematizovana radna mjesta i bez raspisivanja javnog konkursa. To je zabilježeno i u Centru za socijalni rad i Dječijem obdaništu "Palčić".

- Za neka službena vozila nisu pravilno vođene evidencije o pređenim kilometrima, potrošnji goriva, datumu, pravcu kretanja. Službena vozila opštine su povremeno korišćena bez naloga za putovanje - navedeno je izvještaju.

Načelnik opštine Milan Milićević juče nije odgovarao na telefonske pozive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana