Šumarski fakultet: Unaprijediti lovstvo u Srpskoj

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - U Republici Srpskoj ima više od 22.000 lovaca i velika je zainteresovanost za lovstvo, ali je neophodna stalna edukacija kojom bi se jačali kapaciteti usmjereni ka budućem planskom i održivom gazdovanju lovnom privredom, rečeno je na seminaru za predstavnike lovačkih udruženja u Srpskoj, organizovanom na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Marijana Kapović Solomun rekla je da nerijetko postoje nemile scene u javnosti nastale kao posljedica izlovljavanja divljači bez poštovanja lovačke etike.

"Osmislili smo niz koraka sa Lovačkim savezom Srpske da se u narednom periodu podiže svijest preko lovačkih udruženja, a onda i cjelokupne javnosti o tome da se divljač izlovljava uz poštovanje principa lovačke etike, ali istovremeno i da podignemo generalno lovstvo na viši naučni nivo", navela je ona.

Solomunova je naglasila da je lovstvo jedna od značajnih grana i potencijalni resurs za razvoj lovnog turizma, te dodala da je današnja edukacija prva konkretna saradnja ove visokoškolske ustanove sa Lovačkim savezom Srpske.

"Šumarski fakultet je praktično matica za lovstvo i naučnoistraživačka ustanova koja u toj oblasti treba da preuzme vodeću ulogu u smislu edukacija i podizanja svijesti u lovačkoj etici", rekla je Solomunova novinarima u Banjaluci.

Pomoćnik ministra za resor šumarstva i lovstva u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Goran Zubić rekao je da je cilj edukacije upoznavanje lovaca sa važnom problematikom u oblasti lovstva, odnosno planiranja u ovoj oblasti gdje postoje određene nedorečenosti.

On smatra da je izrada kvalitetnih planova veoma važna kao osnova za bilo koje gazdinske mjere u svakom lovištu.

Zubić je naglasio da je veoma važna i problematika u vezi sa gazdovanjem medvjeđom divljači.

"Svjedoci smo da svako malo imamo određene neželjene susrete sa medvjedima. Zbog toga treba da pokušamo pojasniti korisnicima lovišta zašto se to dešava, koji su uzroci takvog ponašanja medvjeda i koje mjere treba primijeniti da bi se zaustavili neželjeni efekti", naveo je on.

Zubić smatra da je ovo odlična prilika, odnosno model saradnje između Šumarskog fakulteta, resornog ministarstva i korisnika lovišta.

Prema njegovim riječima, lovstvo u Republici Srpskoj je značajno i sa aspekta biodiverziteta, odnosno postojanja životinjskih vrsta divljači koje su rijetke i ugrožene na drugim staništima.

Zubić kaže da je u Srpskoj veliko interesovanje za lovstvo i dodaje da ima više od 22.000 lovaca.

"To su ljudi iz različitih branši i interesnih sfera djelatnosti, ali su zainteresovani za lovstvo. Imamo sve više mladih. Putem lovačkih ispita u saradnji sa Lovačkim savezom godišnje uvedemo oko 1.000 mladih lovaca", rekao je Zubić i naglasio da je u narednom periodu neophodno unaprijedili ovu oblast.

Stručno lice za lovstvo u Lovačkom udruženju "Zmijanje" Banjaluka Darko Jovanić rekao je da je današnja edukacija plod saradnje Šumarskog fakulteta i Lovačkog saveza, te istakao da je to velika stvar za lovstvo Srpske.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana