Sukob SDS-a i PDP-a završen pucanjem saveza u Kozarskoj Dubici

Vedrana Kulaga
Sukob SDS-a i PDP-a završen pucanjem saveza u Kozarskoj Dubici

Kozarska Dubica - Sukob SDS-a i PDP-a u Kozarskoj Dubici okončan je juče raspadom skupštinske većine koju su predvodile te dvije stranke, a iz obračuna je kao gubitnik izašao PDP s obzirom na to da će ubuduće biti u opoziciji.

Novu većinu u dubičkom parlamentu činiće SNSD, DNS, SDS i jedan nezavisni odbornik. Vladajuću koaliciju do jučerašnje sjednice Skupštine opštine činili su SDS, PDP i DNS. Nova većina u kojoj će mjesto PDP-a zauzeti SNSD trebalo bi da bude zvanično potvrđena 22. juna na vanrednoj sjednici Skupštine opštine. Inicijativu za održavanje te sjednice juče je potpisalo 17 odbornika - svih deset SNSD-a, sva tri DNS-a i četiri SDS-a, dok preostala tri odbornika SDS-a čekaju mišljenje vrha stranke.

Formiranju nove većine prethodio je žestok sukob SDS-a i PDP-a koje u Kozarskoj Dubici predvode Darko Banjac i Perica Bundalo, koji su kao poslanici u Narodnoj skupštini RS dio jednog bloka. Kamen spoticanja u dojučerašnjoj koaliciji bio je i izbor potpredsjednika lokalne skupštine. PDP je za tu poziciju podržao prvog čovjeka dubičkog SDA Omera Veladžića, ali se imenovanju suprotstavio SDS.

Za potpredsjednika Skupštine opštine juče je izabran Marinko Gvozden iz DNS-a, što je bio znak da je koalicija SDS-PDP pukla. Na Gvozdenov izbor oštro je reagovao Veladžić navodeći da su na sastanku na kojem mu je obećan izbor za potpredsjednika bili i predstavnici SDS-a.

U SDS-u su rekli da je do raspada skupštinske većine došlo zbog nekorektnog ponašanja PDP-a u posljednjih nekoliko mjeseci. Istakli su da su im predstavnici PDP-a radili iza leđa i dogovarali rješenja mimo njihovog znanja.

- Mjesecima pokušavamo da korektno funkcionišemo sa PDP-om, ali ne ide. Nikada neću dozvoliti da SDS bude ucijenjen, a posebno ne da nam se iza leđa sklapaju dogovori.

Možda se neko u nekom trenutku ponadao da sa 1.700 glasova može imati načelnika, ali mi smo odlučili da to ne može tako - kazao je Banjac navodeći da je SDS na prošlim lokalnim izborima u Kozarskoj Dubici osvojio 3.700, a PDP 1.700 glasova.

On je istakao da je SDS donio odluku na sjednici Opštinskog odbora iako ona nije bila jednoglasna.

- I u Opštinskom odboru su mišljenja podijeljena, ali je odlučeno da se ide u formiranje nove skupštinske većine. Nadam se da će rukovodstvo SDS-a imati razumijevanja za ovu situaciju. Poštujem predsjednika SDS-a Mladena Bosića, ali jasno sam stavio do znanja i njemu i svima stavljam do znanja da ću između mojih ljudi i Kozarske Dubice i rukovodstva stranke uvijek izabrati Kozarsku Dubicu - rekao je Banjac.

On je istakao da nije srećan što možda u rukovodstvu SDS-a ne dijele većinsko mišljenje njihovih stranačkih kolega u Kozarskoj Dubici.

- Ali ne može nas niko natjerati da idemo sa nekim. Ja ne mogu odlučivati ko će ići sa kim u Brčkom, Sarajevu, Trebinju, ali, boga mi, neću dozvoliti da bilo ko van Kozarske Dubice odlučuje kako će raditi SDS u ovoj opštini i nikada neću dozvoliti da teret podnese SDS, a da nagradu dobije druga partija - poručio je Banjac i dodao da će biti promjena na pozicijama u rukovodstvu lokalnog parlamenta, zamjenika načelnika i na čelu nekih opštinskih odjeljenja.

Predsjednik Skupštine opštine Nebojša Milovčević iz PDP-a kazao je da je dobio zvaničan zahtjev za sazivanje vanredne sjednice i da je očigledno da je došlo do promjene snaga u parlamentu.

Bundalo je rekao da će sve brzo izaći na vidjelo.

- To je dio šire političke igre u vezi sa promjenom dresa jednog poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS. SDS je ovdje podijeljen i tek predstoji da se vidi šta će od svega biti - rekao je Bundalo.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Jovica Šuman rekao je da dolaze na mjesto koje im pripada po osnovu rezultata postignutih na izborima i da će kao najjača partija štititi interese građana. Predsjednik Opštinskog odbora DNS-a Vladislav Stevanović rekao je da su ozbiljna partija i koalicioni partner i da nisu mogli da dopuste da se stvari rješavaju mimo opštih interesa. Nezavisni odbornici Đorđe Lazić i Dragan Glavaš potvrdili su juče da su pristupili odborničkom klubu PDP-a.

Odluke

Odbornici su na jučerašnjoj sjednici usvojili predložene tačke dnevnog reda među kojima je bio i izvještaj o izvršenju opštinskog budžeta za prošlu godinu. Na sjednici nije podržan izvještaj o radu lokalne Agencije za razvoj, a iz SNSD-a je poručeno da ta agencija nije opravdala postojanje.

 

 

Odbornici

10      -        SNSD

7        -        SDS

5        -        PDP

3        -        DNS

2        -        nezavisni (pristupili PDP-u)

1        -        SDA

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana