Sugrađani ne zaboravljaju arhitektu Zorana Čarkića: Dragocjenim djelima zadužio Rogaticu

Sreten Mitrović
Sugrađani ne zaboravljaju arhitektu Zorana Čarkića: Dragocjenim djelima zadužio Rogaticu

ROGATICA - Crkva na Crkvinama, spomen-kapela na Grudi, spomen-obilježje u Kukavicama jesu zdanja kojima je Rogatičanin Zoran Čarkić ostavio duboke tragove u arhitekturi svoje opštine, a prijatelji su, šest godina nakon njegove smrti, pokrenuli inicijativu da mu se vječnim sjećanjem oduže za sve što je učinio.

I dok se Zoka, kako su ga od milja zvali njegovi najbliži, trudio da po nečemu ostane upamćen u svojoj rodnoj Rogatici, njegove starije, a i možda poznatije kolege arhitekte, projektovali su i gradili po drugim mjestima.

Upravo taj lokal patriotizam ovog Rogatičanina bio je povod da grupa njegovih prijatelja ove godine pokrene i realizuje inicijativu da trajno bude obilježeno ime Zorana Čarkića.

- Upisali smo ga s razlogom na postamentu ispod spomen-ploče na crkvi u Crkvinama, koja je djelo njegove stručne vizije, za 42 člana porodice Pušonja u Džimrijama, koje su ustaše zloglasne “Crne legije” na svirep način poubijali kao uvod u stradanje Srba u Starom Brodu i Miloševićima - rekli su Čarkićevi prijatelji, Bojan Tešević i Dragan Đurić koji su ga se i na ovaj način sjetili i odali mu poštu i zahvalnost.

Čarkić, koji je preminuo 2018. godine, osim djela arhitekture, imao je i zasluge tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata po kojima će ga svi pamtiti.

Pod njegovim imenom izgrađena je crkva Svetog Jovana Krstitelja na Crkvinama, na obroncima Devetaka. Radi se o, u ovim krajevima i na području Mitropolije dabrobosanske, unikatnom objektu koji je sedam godina građen po Čarkićevom projektu na mjestu gdje je, po predanju, bila crkva Svetog Jovana Krstitelja sagrađena u 13. vijeku kao zadužbina kralja Dragutina Nemanjića i njegove supruge Jelene Anžujske, a koja je porušena za vrijeme turske vladavine.

Nova crkva je umnogome drugačija od većine ostalih u ovim krajevima. Radi se o objektu veličine oko 100 kvadratnih metara u čijoj osnovi je krst i dvije ose simetrije koje se presijecaju na prostoru za okupljanje vjernika.

Još jedan objekat po kojem će se Rogatičani sjećati svog arhitekte Čarkića jeste i spomen-soba posvećena borcima iz posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata. Na zidovima ovog neuobičajenog objekta nalaze se fotografije sa imenima i prezimenima 294 poginula borca uz minijaturni oltar, prostor  za održavanje parastosa i polaganje vijenaca.

- Sve je to njegovo djelo, bez ikakve finansijske i druge naknade. Slava mu i čast - rekao je predsjednik opštinske Boračke organizacije u Rogatici Mišo Sokolović.

Za Čarkićevo ime vezano je i osavremenjavanje spomen-kapele na Grudi, na samom ulazu u Rogaticu iz pravca Ustiprače i Mesića, koja od Ilindana 1931. čuva kosti i uspomene na srpske i crnogorske vojnike poginule 1914. godine.

Djelo Zorana Čarkića, ističu u Boračkoj organizaciji opštine Istočno Goražde, jeste i spomen-obilježje u Kukavicama, posvećeno nedužno stradalim izbjeglicama iz Goražda, koji su pobijeni povlačeći se prema slobodnoj teritoriji u Rogatici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana