Sud uvodi novu vlast u fotelje u Srbac

Cvija Mrkonjić
Sud uvodi novu vlast u fotelje u Srbac

Srbac - Smijenjeni funkcioneri Skupštine opštine Srbac odbili su da predaju pozicije novoimenovanim u roku koji im je dalo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, zbog čega će ta institucija protiv njih podnijeti tužbu i sudskim putem zatražiti primopredaju vlasti.

Rok za primopredaju istekao je 1. juna, ali smijenjeni predsjednik Zoran Đukić iz SP-a i sekretar Dragica Vranić ni ne pomišljaju da napuste fotelje. Prvi pokušaj primopredaje dužnosti nije uspio 21. maja jer su smijenjeni funkcioneri i tada odbili da predaju vlast novom predsjedniku Goranu Gavranoviću iz SNSD-a i sekretaru Slađani Škrbić. Nakon što primopredaja nije obavljena u novom roku, pored tužbe koju je najavilo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, SNSD i DNS su istakli da će protiv smijenjenih funkcionera podnijeti i krivične prijave.

Đukić je rekao da ne poštuju odluku Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

- Nisu se udostojili ni da razmotre dokaze da je aprilska sjednica na kojoj su obavljene smjene bila nelegalna. U odgovoru koji smo od njih dobili navodi se da se nisu upuštali u utvrđivanje činjeničnog stanja, a dokaze koje su im poslali SNSD i DNS detaljno su razmotrili. Radi se o očiglednoj pristrasnosti u korist ovih partija. Ako postoji pravna država, vjerujem da će pravda biti na našoj strani. U suprotnom snosićemo posljedice - rekao je Đukić.

Novoizabrani predsjednik Goran Gavranović iz SNSD-a kaže da je već obavijestio Ministarstvo o novonastaloj situaciji.

- Očekujem da će što prije biti preduzete zakonske mjere kako bi došlo do realizacije odluka sa nedavno održane redovne i vanredne sjednice Skupštine opštine. U opštinskom protokolu ne žele ni da čuju da ova dokumenta stave u službenu proceduru, iako sam im se obraćao nekoliko puta - istakao je Gavranović.

Predsjednik srbačkog SNSD-a Mlađan Dragosavljević kaže da se još jednom potvrdilo da je pojedincima važnija funkcija nego građani u čiju korist bi trebalo da rade.

- Oni su uzeli sebi za pravo da unaprijed donose sudsku presudu, a stvari su već sada dovoljno jasne. Ne poštuje se volja većine i odluke koje su usvojene na legalno održanoj sjednici Skupštine. Ministarstvo nije ni moglo donijeti drugačiju odluku nego da zatraži primopredaju dužnosti i predaju skupštinskog pečata i službenih prostorija - rekao je Dragosavljević i dodao da su se predstavnici Ministarstva uvjerili da zbog blokada vlast ne funkcioniše, što nanosi ogromnu štetu.

On je izrazio nadu da će sud što prije donijeti presudu i potvrditi da su smjene bile zakonite, kako bi se krenulo u pripremu referenduma za opoziv načelnika Srpca Drage Ćirića.

- Smijenjeni funkcioneri se trude da još malo sačuvaju fotelje i tako dobiju na vremenu, ali im to neće pomoći jer je referenduma neminovnost. Građani su dovedeni na rub egzistencije i ovu agoniju treba prekinuti što prije - smatra Dragosavljević.

Đukić: Ministar pristrasan

Zoran Đukić je optužio ministra uprave i lokalne samouprave RS Lejlu Rešić da je u sprezi sa odbornicima SNSD-a i DNS-a u Srpcu.

- Odbornik koji je prevagnuo na stranu nove skupštinske većine je kadar DNS-a, baš kao i Rešićeva, i vjerujem da je Ministarstvo zbog toga pristrasno. To je politička igra zbog koje trpe naši građani - smatra Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana