Sud odbio tužbu prijedorskog odbornika: Starčević nema pravo na naknadu za januar 2021.

Srna
Sud odbio tužbu prijedorskog odbornika: Starčević nema pravo na naknadu za januar 2021.

PRIJEDOR - Prijedorski Osnovni sud odbio je tužbeni zahtjev odbornika u Skupštini grada Prijedora Predraga Starčevića protiv Gradske uprave kojim je tražio isplatu neisplaćene odborničke naknade od 712 KM za januar 2021. godine.

Starčević smatra da mu mandat teče rješenjem Centralne izborne komisije (CIK) BiH od 30. decembra 2020. godine i da mu zato pripada naknada i za januar 2021. godine, dok Pravobranilaštvo Republike Srpske, kao zastupnik Gradske uprave, smatra da mu naknada pripada počevši od verifikacije mandata 3. februara 2021. godine.

Poslovnikom Skupštine grada Prijedora propisano je da su svečanu zakletvu dužni pred Skupštinom dati i potpisati svi odbornici s naknadno dodijeljenim mandatima, nakon čega predsjednik Skupštine konstatuje da je verifikovan mandat novoizabranim odbornicima, te da je prestao mandat odbornicima pretehodnog saziva.

-To, po mišljenju suda, znači da odbornik tek nakon verifkacije mandata, što se dogodilo 3. februara 2021. godine, ostvaruje prava i dužnosti propisane zakonom, pa tako i pravo na odbornički dodatak  - navodi se u presudi dostavljenoj Srni.

Na ovu prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prijedoru u toku je žalbeni postupak pred Okružnim sudom u Prijedoru.

Skupština grada je konstituisana 30. decembra 2020. godine i od 31 izabranog odbornika konstitutivnoj sjednici nije prisustvovao jedino Milan Tubin budući da nije prihvatio mandat u lokalnom parlamentu zbog nespojivosti sa mandatom poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Na njegovo mjesto došao je prvi "ispod crte" sa odborničke liste kandidata SDS-a Predrag Starčević kojem je istog datuma CIK BiH izdao uvjerenje o dodjeli mandata, a Skupština grada verifikovala njegov mandat na prvom narednom zasjedanju 3. februara 2021. godine i odborničke naknade dobija od tada.

Pred prijedorskim sudovima Starčević vodi i drugi postupak u vezi sa neisplaćenim odborničkim dodatkom za april 2022. godine za koji je uskraćen jer je propustio da obavijesti predsjednika ili sekretara Skupštine da je spriječen da prisustvuje sjednici.

Prvostepeni sud odbio je njegov tužbeni zahtjev, a žalbeni postupak na drugostepenom sudu je u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana