Sud nameće budžet Kneževu?

Vedrana Kulaga
Sud nameće budžet Kneževu?

Kneževo - Opština Kneževo, zbog političke krize koja ulazi u treću godinu, još nema usvojen budžet za 2015, a ako idućih dana ne bude postignut kompromis, sud će morati nametnuti budžet.

Neslaganja i nesuglasice između prvog čovjeka opštine Bore Škeljića i skupštinske većine dovela je do toga da opština od početka godine preživljava na odlukama o privremenom finansiranju koje je donio Škeljić. Problem je dobio novu dimenziju nakon odluke Ustavnog suda RS, koji je u srijedu ocijenio da prošlogodišnje odluke o privremenom finansiranju nisu bile u saglasnosti sa Ustavom i zakonima RS, jer ih je umjesto Skupštine opštine donio načelnik. Ista situacija se, međutim, ponavlja i u ovoj godini, jer je odluke o privremenom finansiranju ponovo donio načelnik.

Odluka o privremenom finansiranju ističe u utorak i vlasti u Kneževu je više ne mogu produžavati. Ukoliko do tada ne bude usvojen budžet, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS trebalo bi da pokrene sudski postupak protiv opštine s ciljem nametanja budžeta za ovu godinu.

Predsjednik Skupštine opštine Radovan Marić kaže da se ponavljaju problemi iz prošle godine. Za to, osim načelnika, krivi i Ministarstvo finansija RS, koje nije reagovalo na poteze koje je povlačio Škeljić.

- Skupština opštine je organ nadležan za usvajanje budžeta. Radimo normalno mjesecima, ali načelnik nam nikada nije dostavio ni izvještaje o izvršenju budžeta, ni prijedlog za ovu godinu. Svaki put smo načelnika pozivali na sjednice i kada smo stavljali budžet na dnevni red, ali njega nije briga, a za to je imao podršku i iz Vlade RS - rekao je Marić.

Upozorio je da se opština ponovo nalazi u velikoj krizi i da od razvoja situacije u idućih nekoliko dana zavisi kako će finansijski stajati.

- Sačekaćemo da vidimo kako će se stvari odvijati, jer imamo informacije da je načelnik dostavio nacrt budžeta opštine u Ministarstvo finansija i dobio saglasnost. Skupština ima pravo da nakon 30. juna, kada načelnik propusti da utvrdi prijedlog budžeta, sama donese prijedlog i dostavi ga Vladi RS, ali moramo da vidimo šta je sa dokumentom koji je uputio. Obavijestili smo nadležne organe da Skupština radi normalno i donosi odluke, a to ćemo reći i sudu, jer smatramo da imaju dosta osnova da odbiju eventualnu tužbu protiv opštine - rekao je Marić.

Škeljić kaže da je situacija sasvim jasna i da sud treba da nametne budžet.

- U Kneževu je i dalje kriza u Skupštini. Budžet koji sam krajem prošle godine uputio u Vladu je dobio zeleno svjetlo, ali nije razmatran u Skupštini opštine. Sud ima određene rokove da usvoji budžet i tako mora biti ili će opštinu morati izbrisati sa karte. Ovdje je na sceni skupštinska kriza i nema šanse da će biti usvojen budžet. Na tu kartu ne treba igrati - rekao je Škeljić.

Iz Ministarstva finansija RS nismo dobili odgovore na pitanja u vezi sa problemima u Kneževu.

Većina

Stanje u opštini Kneževo kritično je još od juna 2013. godine kada je formirana nova skupštinska većina koju čine odbornici SNSD-a, SDS-a, SP-a i PDP-a i dio odbornika SzDS-a. Oni imaju 11 od 19 odborničkih mjesta, ali načelnik smatra da su oni nisu na legalan način preuzeli većinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana