Studenti glasali za skuplju hranu u menzi

Dragana Keleč
Studenti glasali za skuplju hranu u menzi

Banjaluka - Da hrana u menzi bude više od tri puta skuplja za studente koji ne žive u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjaluci, ali se tu hrane, odlučio je Upravni odbor ove ustanove jednoglasnom odlukom svih pet članova, među kojima su i dva studenta.

Studenti Radovan Stolić i Boris Mijatović zajedno su sa Rankom Perić-Romić, Ivanom Dočinović i Jasminkom Buzaković na čelu Upravnog odbora, dali svoje glasove za poskupljenje hrane u menzi.

To povećanje cijena pogodilo je stotine studenata koji dolaze iz raznih krajeva Srpske, a koji nisu uspjeli dobiti smještaj u domu. Tako su ovi mladi, i pored ionako lošeg životnog standarda, primorani da, ako žele jesti u menzi, doručak umjesto 60 feninga, kako je bilo ranije, plaćaju 2,60 KM, ručak 3,90 umjesto 1,40 i večeru 3,20 a ne jednu marku.

- To što ne živim u domu ne znači da mogu plaćati obroke koji su sada skuplji nego u pojedinim restoranima. Imam više troškova od domaca, koji bar kiriju ne moraju plaćati - ogorčen je student ekonomije iz Bileće Jovan M.

Njegove muke dijele i mnogi drugi studenti, koji se osjećaju izdati od svojih predstavnika jer, kako kažu, nisu dovoljno branili njihove interese.

Sa druge strane, predsjednik Skupštine studenata u banjalučkom domu "Nikola Tesla" Ljubiša Karlica kaže da su studenti glasali za povećanje cijena u menzi jer nisu imali nikakvu drugu opciju i bili su nadglasani.

- Mi smo bili predložili da obroci budu skuplji za one koji ne žive u domu za pola marke, a ne ovoliko. Međutim, taj naš prijedlog je odbačen i na kraju su studenti glasali kako su glasali - kaže Karlica.

To je potvrdio i Boris Mijatović, koji je, kako kaže, pristao da glasa za poskupljenje hrane u menzi jer nije želio da našteti studentima koji žive u domu.

- Mogao sam kao student ne glasati za odluku o poskupljenju hrane u menzi, ali time bih samo naštetio studentima koji žive u domu. Ako bi dom išao u minus, to ne odgovara njegovim stanarima - rekao je Mijatović.

Razloge zbog kojih je za poskupljenje hrane u menzi glasao i student Radovan Stolić juče nismo uspjeli saznati jer se nije javljao na telefon. Ni predsjednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Zorana Grahovca nismo uspjeli dobiti jer je bio nedostupan.

Potpredsjednik Unije studenata Goran Vučić kaže da će Unija podržati sve za šta se budu zalagali studenti koji stanuju u domu.

- Nijedno poskupljenje nije dobro. Međutim, ako nema određenih subvencija, ne mogu se održati iste cijene za obroke studenata koje sufinansira Vlada i za one koje ne sufinansira - istakao je Vučić.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su poručili da Upravni odbor SC "Nikola Tesla" treba da preispita odluku o povećanju cijena ishrane za studente koji ne žive u toj ustanovi, ali se u njoj hrane.

- Ministarstvo sufinansira smještaj i ishranu studenata iznosom od pet maraka dnevno po jednom studentu (za smještaj 1,50 KM i za ishranu 3,50 KM dnevno). Taj iznos je isti za sve studente u domovima. Međutim, dom u Banjaluci dobija i do 25 odsto dodatnih sredstava zbog dodatnih troškova ishrane studenata koji nisu smješteni u njemu - rekli su u Ministarstvu.

Nova sjednica UO

U banjalučkom Studentskom centru "Nikola Tesla" danas će biti održana nova sjednica Upravnog odbora, na kojoj će ponovo razmatrati cijene hrane u menzi i njihove korekcije.

Direktor Zoran Babić tvrdi da će učiniti sve da u današnjem razgovoru sa studentima i članovima UO pronađe najbolje rješenje i da ukoliko bude moguće pokuša korigovati cijene.

Dodao je i da ovaj dom ima dosta problema sa raznim akumuliranim dugovima, što im dodatno otežava rad.

Cijene koje su bili predložene

Doručak: 0,60 - 1,10

Ručak: 1,40 - 1,90

Večera: 1 - 1,5

Cjenovnik koji je usvojen

Doručak: 0,60 - 2,60

Ručak: 1,40 - 3,90

Večera: 1 - 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana