Student Mašinskog fakulteta iz Istočnog Sarajeva besplatno pomaže kolegama na “Jutjubu”

Danijela Bajić
Student Mašinskog fakulteta iz Istočnog Sarajeva besplatno pomaže kolegama na “Jutjubu”

ISTOČNO SARAJEVO - Da bi se što više studenata bolje pripremilo za ispite iz matematike student treće godine Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Risto Bozalo pokrenuo je “Jutjub” kanal, na kojem je već više od 40 edukativnih video-zapisa.

 

Bozalo, koji je ranije držao instrukcije iz ovog predmeta, “Jutjub” kanal pokrenuo je s ciljem da besplatno drži časove matematike za studente Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta, ali i zainteresovane koji žele da otkriju čari ove nauke.

Ovaj dvadesetdvogodišnjak priča da je lani u ovom periodu počeo da daje privatne časove iz matematike, jer ga je na to natjerala teška finansijska situacija u porodici, nakon što mu je otac preminuo.

- Za godinu dana održao sam časove za više od 40 studenata, kojima sigurno ne bih naplaćivao da je situacija bila drugačija. Zbog virusa korona i epidemiloških mjera odlučio sam da svoje znanje sa kolegama podijelim i na društvenim mrežama - rekao je Bozalo i dodao da njegov kanal već bilježi veliku posjećenost.

Naglašava da će njegove kolege na ovaj način moći da pripremaju gradivo za predmete matematika jedan, dva i tri te da je kompletan sadržaj u video-zapisima namijenjen studentima svih inženjerskih i prirodno-matematičkih fakulteta.

U narednom periodu ima u planu da snimi i časove za učenike osnovnih i srednjih škola, ali i da, kada prođe situacija u vezi sa virusom korona, pokrene školu matematike.

- Na pokretanje škole za matematiku podstakao me kolega sa poltikologije, koji mi se skoro javio da pohvali moju ideju za “Jutjub” kanal. On mi je tom prilikom besplatno ponudio prostor sa dodatnom opremom gdje bih držao instrukcije. Zajedno smo napravili plan za otvaranje te škole - ispričao je Bozalo.

Vjetar u leđa dala mu je i studentska organizacija Mašinskog fakulteta “Žiroskop”.

- Kolege sa fakulteta su mi takođe izašle u susret. Oni su se ponudili da besplatno urade letke i plakate za prvu školu matematike za osnovce i srednjoškolce, gdje će gradivo biti usklađeno sa školskim programom - rekao je Bozalo.

Uporedo sa tim Bozalo kaže da će i dalje objavljivati edukativne video-zapise na društvenim mrežama za sve ljubitelje matematike, jer mu je i dekan Mašinskog fakulteta Milija Kraišnik obećao da će mu fakultet obezbijediti potrebne kamere koje će mu i te kako olakšati snimanje.

Filozofija

Risto Bozalo kaže da je, pored matematike, oduvijek volio i filozofiju, dok se za mašinstvo najviše odlučio zbog blizine fakulteta.

- Matematika mi je oduvijek išla dobro, međutim filozofija je nešto posebno, nešto čemu sam oduvijek htio da posvetim vrijeme i pažnju - kazao je Bozalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana