Stručnjaci svjetskog glasa liječiće Semberce

Ljiljana Aleksić
Stručnjaci svjetskog glasa liječiće Semberce

BIJELjINA - U bijeljinskoj Bolnici “Sveti vračevi”, uprkos konstantnoj borbi sa pandemijom virusa korona, protekla godina bila je u znaku uvođenja novih novih dijagnostičkih procedura u više oblasti, a posebno je napredovala oblast kardiologije.

Lani je otvoren i pejsmejker centar, a ove godine stiže i veliki svjetski stručnjak iz ove oblasti.

- U naš grad dolazi da radi čuveni svjetski stručnjak Lazar Angelkov, čovjek koji je oformio pejsmejker centar na Dedinju, u Skoplju, Sofiji, Subotici i drugim gradovima. I nama je pomogao prilikom otvaranja pejsmejker centra. To je od velikog značaja za našu ustanovu i kompletnu regiju, jer sa njim će doći novi ljudi i nove procedure - rekao je direktor bijeljinske bolnice Zlatko Maksimović.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini angio sala počela je sa 24-časovnim radom i urađeno je više od 1.000 procedura.

- Za nešto manje od godinu dana uradili smo oko 1.000 koronografija sa ili bez implantacije stenta i oko 200 akutnih infarkta, a više od 90 odsto pacijenata nastavilo je sa normalnim životom - naveo je Maksimović.

Planova ima i za ovu godinu, a Maksimović najavljuje uvođenje nove procedure, po kojoj će, kako kaže, biti jedinstveni na prostoru Srpske.

- U 99 odsto slučajeva operaciju žučne kese radimo laparaskopskim putem, kao i slijepo i debelo crijevo, operacije kila, radimo TEP metodu bez ulaska u trbuh - ističe on i dodaje da je u ortopediji uvedena reviziona metoda koljena, a u oftalmologiji se izvode svakodnevno operacije katarakte. Uvedena je nova procedura u neonatologiji, tako da od 21. decembra sva djeca koja su rođena i koja će se roditi u ovoj ustanovi, imati besplatan ultrazvučni pregled srca.

Dječiji kardiolog Ružica Borović pojasnila je da je započet skrining na urođene srčane mane, a cilj je da se bolest otkrije u asimptomatskoj fazi, što je od velikog značaja kako za samu prognozu bolesti, tako i za kvalitet života djece.

- U porodilištu se godišnje rodi od 1.000 do 1.200 beba te samo i ranije radili ultrazvučne preglede srca, ali samo bebama sa određenim problemima. Preventivne mjere koje su uvedene imaju jedan cilj, a to je očuvanje zdravlja naše najmlađe populacije - rekla je Borovićeva.

Uporedo sa uvođenjem novih procedura u ovoj zdravstvenoj ustanovi radi se i na nabavci nove, savremene opreme. Nedavno je u Banjaluci potpisan sporazum o raspodjeli donatorskih sredstava Savjeta ministara BiH za pet zdravstvenih ustanova u Srpskoj za nabavku opreme, od čega je dio sredstava namijenjen za nabavku magnetne rezonance za Bolnicu “Sveti vračevi”.

Maksimović je rekao je da je ovo od velikog značaja za ustanovu i za opštine koje joj gravitiraju, ali i širu regiju, ističući da je ovim obezbijeđeno 1,7, miliona KM za kupovinu magnetne rezonance.

- Imamo magnetnu rezonancu koja je stara više od 11 godina i koja je u posljednje vrijeme često u kvaru, tako da ćemo ovim zdravstvenu zaštitu dići na viši nivo - istakao je Maksimović.

Zahvaljujući Vladi Srpske, vozni park bolnice ojačan je i novim sanitetskim vozilom.

Poslovanje

U bijeljinskoj zdravstvenoj ustanovi, prema riječima Zlatka Maksimovića, dosta se vodi računa i o kvalitetu usluga i standardizaciji.

On je naveo da je lani, prvi put nakon deset godina, zabilježen pozitivan poslovni rezultat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana