Stručnjaci će utvrditi da li će biti rekonstruisan ili izgrađen novi most na Ukrini

Srna
Foto: Srna

STANARI- Stručni tim treba da odluči da li će most na rijeci Ukrini koji povezuje opštine Stanari i Prnjavor biti rekonstruisan ili će se graditi novi, za šta ima rok od 45 dana, dogovoreno je danas na sastanku predstavnika dvije lokalne zajednice nakon što raniji radovi na regulaciji vodotoka nisu dali rezultat.

Stručni timovi u roku do 45 dana treba da izrade projektnu dokumentaciju i utvrde geomehaničko stanje tla, nakon čega će biti donesena odluka o rekonstrukciji ili izgradnji novog mosta.

Načelnik opština Stanari Radojica Ćelić rekao je novinarima da je vrijednost rekonstrukcije mosta procijenjena na oko 250.000 KM, a izgradnja novog koštaće između 600.000 KM i 700.000 KM.

On je naveo da će radovi početi u ovoj godini i da će ih, bez obzira na to da li će se raditi rekonstrukcija ili će se graditi novi most, na tri jednaka dijela finansirati opštine Stanari i Prnjavor, te Javna ustanova "Vode Srpske"

"U ranijem periodu `Vode Srpske` su izvodile radove oko mosta radi regulacije rijeke Ukrine, ali to nije dalo rezultate i most je oštećen", izjavio je Ćelić.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i investicije opštine Prnjavor Dalibor Preradović rekao je da su već angažovali dva vještaka koji su dali preporuku da je neophodno izvršiti detaljno projektovanje i geomehaničko snimanje terena.

"Ukrina je oštetila oba obalna stuba mosta, kako sa dijela stanarske tako i sa dijela prnjavorske opštine, odnosno voda prolazi iza tih stubova i narušava statičku stabilnost mosta", objasnio je Preradović.

On je dodao da će od rezultata analize dubine fundiranja temelja zavisiti da li će se pristupiti rekonstrukciji ili izgradnji novog mosta.

Sastanku je danas prisustvovao i predstavnk Javne ustanove "Vode Srpske".

Most na rijeci Ukrini, koji povezuje granična naselja Brestovo i Štrpce, od izuzetnog je značaja za protok ljudi i robe ove dvije lokalne zajednice, jer je na tom području saobraćala i međugradska saobraćajna linija koju je registrovala Područna privredna komora Banjaluka.

Prvi inicijalni sastanak o rješavanju problema mosta na rijeci Ukrini načelnici opština Stanari i Prnjavor Radojica Ćelić i Darko Tomaš održali su 10. novembra u Stanarima kada je zaključeno da se pristupi izradi odgovarajuće projektno-tehničke dokumentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana