Stranačka previranja u Srpcu: Direktoru izmakao fotelju pa ostao bez partijske knjižice

Anita Janković
Stranačka previranja u Srpcu: Direktoru izmakao fotelju pa ostao bez partijske knjižice

Srbac - Socijalistička partija (SP) iz Srpca isključila je iz svojih redova odbornika u lokalnom parlamentu Nenada Babića, koji je bio član ove partije nešto više od dvije godine.

Izvor "Glasa Srpske" tvrdi da je razlog za ovakvu odluku bio Babićev postupak sa martovske sjednice Skupštine opštine Srbac, kada je glasao za smjenu Saše Jovičića iz PDP-a sa mjesta direktora Doma zdravlja i imenovanje Mirka Stojića iz SNSD-a na tu funkciju.

Naš izvor navodi da su u srbačkom SP-u osudili ovaj Babićev čin, jer nije ispoštovao raniji dogovor, tako da su na organima stranke odlučili da ga isključe iz svojih redova.

Na aprilskom zasjedanju Skupštine opštine Srbac čak su uputili zahtjev da Babić ubuduće ne sjedi u istoj klupi sa preostala dva odbornika SP-a Mladenom Dragosavom i bivšim načelnikom opštine Dragom Ćirićem.

Nezvanično, Babićev gest bila je samo kap koja je prelila čašu, jer njegovi odnosi sa predsjednikom SP-a u Srpcu Dragom Ćirićem od završetka lokalnih izbora nisu bili na istom nivou. Naš dobro upućen izvor tvrdi je Babić sve češće donosio odluke na svoju ruku iako je unazad nekoliko godina bio Ćirićeva desna ruka.

S druge strane, Babić smatra da je odluka o njegovom isključenju donesena isključivo pod pritiskom Zorana Đukića i Mladena Dragosava navodeći da sa Ćirićem ima vrlo korektne odnose.

- Za vrijeme izbora Đukić i Dragosav su održavali sastanke na kojima je glavna tema bila kako da mi se ukradu glasovi i od tada nisam imao namjeru biti u partiji i raditi s nekim ko pokušava da me opstruiše. Međutim, nisam želio sam da napustim stranku, već mi je bio cilj da me isključe - rekao je Babić.

Kada je u pitanju njegovo dalje djelovanje u Skupštini, Babić ističe da će kao samostalni odbornik podržati načelnika Mlađana Dragosavljevića, jer je to na izborima bio stav SP-a.

- Dragosavljević je iz nove garde SNSD-a, promijenio je načelnike odjeljenja i to su sada sve mlađi ljudi kojima treba dati podršku. Oni su dobili povjerenje građana i treba da dobiju šansu da se dokažu - kaže Babić i dodaje da se neće priključiti SNSD-u ili DNS-u te da će vjerovatno osnovati svoju partiju.

Ćirić negira da je bilo pritiska i pojašnjava da je Babić isključen iz partije, jer nije dolazio na stranačke sastanke.

- Tačno je da je imao sukob s pomenutom dvojicom, ali sam insistirao na fer i korektnim razgovorima, ali on nije htio dolaziti na sastanke i po statutu sa tri neopravdana izostanka isključuje se iz odbora. Takođe, glasao je mimo stavova partije - rekao je Ćirić.

Dragosavljević, koji je predsjednik srbačkog SNSD-a, takođe je naveo da nema naznaka da bi Babić mogao postati član ove partije.

- Nismo vodili pregovore sa Babićem na tu temu i nema naznaka da bi on mogao postati član kluba odbornika naše partije - rekao je Dragosavljević i dodao će Babić u Skupštini najvjerovatnije zauzeti neutralnu poziciju.

Inače, Babić i Ćirić su zajedno sa bivšim predsjednikom Skupštine opštine Zoranom Đukićem preuzeli srbački SP u decembru 2014. godine. Raspustili su dotadašnji odbor sa predsjednikom Teodorom Stojkovićem na čelu, koji je prešao u SNSD, i na prošlim lokalnim izborima osvojili jedan od boljih rezultata ove partije u posljednje vrijeme.

Na lokalnim izborima 2012. godine Babić je bio kandidat Demokratske partije, odnosno sadašnjeg NDP-a, a nakon toga je formirao odbor Vučićevih naprednjaka u Srpcu koji je funkcionisao tek nekoliko mjeseci.

Većina

SNSD u srbačkoj Skupštini zajedno sa odbornikom DNS-a Milošem Budićem, koji je i potpredsjednik Skupštine, ima većinu od 13 odbornika. Preostalih 12 mjesta čine tri odbornika SDS-a, tri odbornika PDP-a, dva odbornika NDP-a, dva SP-a, samostalni odbornik Nenad Babić i odbornica Daliborka Lakić, koja i pored toga što je član DNS-a, nije se priklonila većini i svojim glasanjem više podržava opoziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana