Štrajk u Domu zdravlja u Han Pijesku: Medicinari pola godine bez plate

A. J.
Štrajk u Domu zdravlja u Han Pijesku: Medicinari pola godine bez plate

Han Pijesak - Zaposleni u Domu zdravlja Han Pijesak od juče su u štrajku, rad je sveden na minimum i tako će ostati do daljeg, odnosno dok ne bude odblokiran račun ustanove i dok ne dobiju dio zaostalih plata.

Odbornici Skupštine opštine juče su odlučili da izdvoje 130.000 KM iz opštinskog budžeta za pomoć Domu zdravlja. Međutim, prebacivanje novca će potrajati oko mjesec.

- Taj novac se sada prvo mora uklopiti u opštinski nacrt budžeta, pa onda odluka ide na saglasnost Ministarstvu finansija. Nakon toga će biti još niz zakonskih procedura koje će potrajati, a za to vrijeme samo Bog zna šta će biti sa radnicima i pacijentima - priča direktor Doma zdravlja Milan Borovina

On je dodao da 23 radnika štrajkuju, jer platu nisu primili već pola godine, a račun zdravstvene ustanove je blokiran 20 dana. Predsjednik Sindikata Doma zdravlja Milena Mandić kaže da radnici neće prestati sa štrajkom dok god neko ozbiljno ne odluči da im pomogne. Ona je istakla da imaju još nešto osnovnog materijala za rad i malo goriva.

- Radnici su razočarani, zarađujemo sedmu platu, a ne dobijamo novac. Treba raditi sa pacijentima, biti raspoložen i strpljiv, a pri tome ne dobijati platu i samim tim nemati novca za rate kredita, za struju, vodu i, na kraju krajeva, za hranu - kaže Mandićeva.

Ona je rekla da će zdravstvene usluge pružati hitnim slučajevima, djeci, trudnicama i porodiljama, te da će se truditi da i drugi pacijenti ne ispaštaju zbog štrajka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana