Strah od korone puni špajz domaćom zimnicom

Danijela Bajić
Strah od korone puni špajz domaćom zimnicom

BANjALUKA - Sezona pripreme hrane za zimu je počela, a sudeći po mirisu pečenih paprika i kuvanog ajvara koji se ovih dana širi iz mnogih domaćinstava u Srpskoj, na zimnicu iz sopstvene radinosti ove godine odlučilo se mnogo više domaćica.

Mnoge od njih su, iz straha od nestašice hrane zbog virusa korona, proljetos prvi put zasadile bašte i snabdjele se domaćim povrćem i voćem.

Tako su i one domaćice koje do sada nisu pravile zimnicu ovog ljeta zasukale rukave da im ne bi propalo uzgojeno povrće, pa međusobno razmjenjuju recepte za kisele krastavce, paprike, šarenu salatu, slatko i ajvar, koji je neizostavan.

Banjalučanka Nevena Mišić kaže da će ove godine prvi put sama napraviti nekoliko tegli krastavaca, paprika i ajvara od povrća iz bašte koju su suprug i ona zasadili.

- Proljetos su skoro svi naši poznanici koji imaju neko parče zemlje nešto zasijali. Tako smo i suprug i ja odlučili da pokušamo proizvesti nešto naše kad već imamo gdje, a zbog virusa korona imali smo i više vremena da se tome posvetimo jer se najviše boravilo kod kuće. Zadovoljni smo jer je sve rodilo i zaista mi je žao da hrana propada, pa ću ove godine biti sama svoj majstor. Ranijih godina zimnicu smo kupovali, osim kad bi naši roditelji pravili i donosili nam - kazala je Mišićeva. 

Iako priprema zimnice zahtijeva mnogo rada i truda, za domaće salate i poslastice odlučila se i Gradiščanka Božana Janković. Ističe da zimnica sa rafova iz supermarketa nikako ne može zamijeniti domaću.

- Pripremamo sve što se sprema za zimnicu, od ajvara, kiselih krastavaca, paprika, kupusa jer je u našem domaćinstvu tradicija da jedemo domaće. To je ponekad i skuplja opcija, ali znamo šta jedemo. Prednost je i to što smo ove godine zasijali veću baštu zbog situacije sa virusom korona, pa povrća imam da poklonim i svojim najbližima - ističe Jankovićeva.

Osim toga, kaže Jankovićeva, važno je da u vrijeme epidemije i nadolazeće sezone prehlada i gripa jedemo domaću i zdravu hranu punu vitamina.

Da su mnogi stanovnici Srpske ove godine zasijali baštu i te kako se osjeti na pazaru prodavaca voća i povrća na pijacama.

Prodavačica na banjalučkoj pijaci Jevrosima L. kaže da nije rano za pripremu zimnice, poput ajvara, kiselih krastavaca i miješane salate, ali da ovog ljeta ima mnogo manje kupaca nego prethodnih godina. 

- Ranijih godina u ovom periodu domaćice su uveliko kupovale voće i povrće za zimnicu, jer je mnogo jeftinije nego u septembru. Vidi se da je, ko god je mogao, nešto posijao - ispričala je Jevrosima.

Cijene voća i povrća u odnosu na prošlu godinu nisu mnogo mijenjane ni na zelenoj pijaci u Gradišci, gdje je kilogram sitnih krastavaca 0,60 KM, a paradajza 1,50 do dvije KM.

- Za kilogram paprike potrebno je izdvojiti jednu do 1,50 KM, dok se kupus prodaje za 0,60 KM, mrkva za dvije marke, a bijeli luk iz Hercegovine sedam KM - kazali su na pijaci.

Na gradiškoj pijaci ističu da je ponuda dobra i da povrće kod njih kupuju čak i državljani Hrvatske, kojima su cijene u Srpskoj znatno povoljnije.

Međutim, ističu da je evidentno da je u odnosu na ranije sezone veliki broj ljudi obezbijedio hranu iz sopstvenih bašta i plastenika.

 Ajvar

I na pijacama u Semberiji kažu da je ajvar najvažniji proizvod iz kućne radinosti koji domaćice prave na području ove regije, dok ostatak zimnice nerijetko i kupuju. 

- Ovih dana na pijacu uglavnom dolaze starije domaćice koje kupuju paprike i patlidžan za ajvar, dok na prste jedne ruke možemo nabrojati koliko smo imali mušterija koji su kupuli krastavce za kiseljenje - ispričao je Semberac Rade Jeličević.   

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana