Stočari u Gradišci na mukama: Prasiće spasavaju dogrijavanjem štala

Milan Vujić
Stočari u Gradišci na mukama: Prasiće spasavaju dogrijavanjem štala

Gradiška - Niske temperature vazduha donijele su probleme stočarima u Gradišci, jer se na farmama ledi voda, sistemi za mužu rade otežano, a prasiće moraju grijati infracrvenim sijalicama.

Farmer iz Rogolja Dragiša Cvjetković kaže da su im troškovi povećani zbog niskih temperatura, jer prasići ne podnose hladnoću, a u svinjogojilištima temperatura mora biti oko 35 stepeni Celzijusa.

- Takvu temperaturu jedino možemo postići zatvaranjem prozora i dodatnim zagrijavanjem. Međutim, u takvim uslovima dolazi do prijetnje da se pojave razne bolesti životinja, jer se zbog hladnoće prostor ne smije rashlađivati i provjetravati - kazao je Cvjetković i dodao da se pri većem minusu ledi voda, što takođe predstavlja problem.

Farmer iz Brestovčine Goran Erceg, koji ima 20 muznih krava, kaže da je zaštitio farmu koliko je mogao.

- Većih problema nisam imao, ali su količine mlijeka smanjene zbog hladnoće. Dešava se da se pojilice zamrzne, pa ih moramo odmrzavati brenerom. Snalazimo se kako znamo i umijemo - kazao je Erceg.

Diplomirani inženjer stočarstva Momir Cvjetković istakao je da su životinje veoma osjetljive na temperaturu vode, koja ne bi smjela da bude niža od 15 stepeni Celzijusa.

Cvjetković poručuje stočarima da svinjama obezbijede velike količine slame, kako bi ih štitila od hladnog tla i vazduha.

- Svinje je pri niskim temperaturama najbolje držati u grupama, kako bi se grijale jedna o drugu, jer su respiratorne bolesti učestalije u zimskom periodu, a vlažna mikroklima im pogoduje - kazao je Cvjetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana